Давутоглу и Ципрас виждат възможност за разрешаване на кипърския въпрос

Премиерите на Турция и Гърция в сряда заявиха, че виждат възможност за разрешаване на кипърския въпрос и Атина ще окаже подкрепа за кандидатурата на Анкара за членство в Европейския съюз.

Докато отношенията между съюзниците от НАТО бяха обтегнати в миналото от спорове за териториалните граници в Егейско море и разделянето на Кипър, сега турският премиер Ахмет Давутоглу и Гърция Алексис Ципрас провеждат редовни телефонни разговори, по-специално по въпроси, свързани с бежанците и разделението на Кипър.

„В момента се отваря възможност за разрешаване на кипърския проблем. Преговорите са в ход. Ние имаме общ подход с Гърция и това ще доведе до положителни резултати в преговорите”, заяви Давутоглу по време на съвместната пресконференция с Ципрас, който е на посещение в Турция.
„Ние ще продължим напред с нашите усилия за насърчаване на двете общности на Кипър, за да се постигне справедливо и трайно решение” каза Ципрас. „Вярвам, че ние сме много близо до положителните резултати”.

Ципрас каза също, че Гърция разглежда кандидатурата на Турция за членство в Европейския съюз „в положителна светлина”, ако бъдат изпълнени определени условия, без да навлиза в подробности.
Двете страни трябва да засилят сътрудничеството си в борбата срещу трафикантите, които транспортират стотици хиляди бежанци към Европа от Турция през гръцките острови, каза Ципрас.
Около 650 000 бежанци и мигранти, бягащи от войната и бедността са достигнали ЕС през Гърция досега, рискувайки живота си.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*