Еврозоната одобри поредния транш от помощта за Кипър

Еврогрупата заяви, че Кипър има голям напредък

На заседание в събота Еврогрупата похвали Кипър с думите, че това е “история на успеха”, с приключването на седмия преглед на програмата за икономическо приспособяване, която започна през юли.

еврогрупаКипър получи спасителен кредитен пакет на обща сума 10 милиарда евро през 2013 г. В замяна той трябваше да преструктурира банковата си система и този процес причини големи загуби на големите вложители. Бе въведен и контрол на движението на капитали, чиито последни ограничителни мерки бяха отменени през април тази година.
Срещата се проведе в Люксембур и министърът на финансите Харис Георгиадис беше много доволен от резултатите и сподели, че “Еврогрупата е положително настроена към Кипър, като отбелязва, че икономическото възстановяване на острова набира сила”.

В декларация на министрите на финансите от Еврогрупата се каза “финансовото състояние на банките показва признаци на постепенно подобрение, а и с важните реформи, които бяха приети ще се засили и растежа и напредъка на острова, икономическото възстановяване в Кипър набира сила, пазара на труда показва признаци на стабилизация, макар безработицата да остава на високо ниво, икономиката показва цялостна устойчивост през последните месеци.”

Еврогрупата одобри следващия транш от финансовата помощ – 500 млн. евро – през октомври, който трябва да бъде официално одобрен от Европейския механизъм за стабилност (ЕМС).
Изпълнителният съвет (МВФ) на Международния валутен фонд се очаква да вземе решение за отпускането на около 125 милиона евро на 23 септември.
Поздравявайки кипърските власти за постигнатия напредък до този момент, Еврогрупата призова “да се подържа устрема към реформи”, да се приложат реформи в публичната администрация и че е от съществено значение, за да се възстанови потенциала за растеж на Кипър, като същевременно се гарантира защитата на най-уязвимите групи.”

Деветнайсетте министри от еврозоната обаче предупредиха, че пред Кипър все още стоят някои предизвикателства. В съвместно съобщение след срещата те посочиха, че справянето с високото ниво на лоши кредити остава приоритет за Кипър. Те призоваха Никозия да се придържа към приетите неотдавна правила за процедурите за фалит и да подготви закони за улесняване на прехвърлянето на кредитни задължения към друг кредитор, за да се осигури по-голяма събираемост на лошите кредити. Председателят на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг каза, че очаква следващият транш за Кипър да бъде изплатен през първата половина на октомври.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*