Корупцията до голяма степен е отговорна за икономическата ситуация в Кипър

корупция (1)Шест от всеки десет жители на острова вярват, че корупцията до голяма степен е отговорна за икономическата ситуация, но също така и самото общество позволява корупцията да се шири, сочи проучване, публикувано във в.Симерини. Проучването е направено от Университета на Кипър. Според резултатите, шест от всеки десет души смятат, че основният фактор за съществуването и растежа на корупцията е безнаказаността на извършителите, въпреки че 55% от анкетираните са оптимисти и вярват, че ще има повече присъди за такива престъпления през 2016 г.

Банковият сектор се споменава като най-корумпиран, следван от политическите партии и местната власт.
Икономическата криза се разглежда като най-важния проблем пред страната, следван от безработицата според проучването. Седем от десет души вярват, че корупцията се е увеличила през последните години.
На въпроса обаче дали те наистина мислят, че корупцията се е увеличила или това е просто защото повече случаи виждат бяла светлина, 71% се съгласяват, че все повече случаи получават гласност. Отговорността за предотвратяване на корупционните практики принадлежи на правителството, 70% от анкетираните са на това мнение, последвано от политическите партии (63%), главния прокурор (53%)и полицията (45%).
Двама от всеки петима анкетирани споделят, че нямат доверие в правителството, а 63% смятат, че правителството не може да се бори с корупцията в рамките на политическите партии, без специализиран антикорупционен орган.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*