Кипърските телефонни мрежи да се обединят

Свързването на двете телефонни мрежи в Кипър, между южната и окупираната северна част, отново е на дневен ред и този път с политическата подкрепа от двете страни.

Президентът Анастасиадис беше включил въпроса в програмата си, но след това лидерът на кипърските турци Дервиш Ероглу е отказал да го обсъжда, според “Филелефтерос”. Но новоизбраният лидер на кипърските турци Мустафа Акънджъ призова за свързване на далекосъобщителните мрежи от двете страни.

Камарата на търговията и промишлеността (CCCI) и  Турската търговска камара (CTCI) обсъждат въпроса на техническо ниво, а комитет от ресора наблюдава разговорите.

В момента мобилни и стационарни телефонни потребители от едната страна на острова не са в състояние да правят обаждания към другата страна в една и съща мрежа, което означава, че се плащат по-високи цени и такси за роуминг.

Например, едно телефонно обаждане, изходящо от доставчик на мрежови услуги на юг ще трябва да бъде пренасочени към Турция, преди да стане свързането с мобилен оператор в северната част на острова.

Въпреки че президентът Анастасиадис и кипърският турски лидер Мустафа Акънджъ се срещнаха на вечеря в понеделник, никакви предварителни съобщения за обсъждане на мерки за изграждане на доверие на бяха разпространени. Въпреки това е много вероятно двамата лидери да са съгласували плановете си.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*