Акънджъ: “Трябва да вървим заедно”

Федерално решение, базирано на съвместната декларация от 11 февруари е възможно, казва новоизбраният лидер на кипърските турци Мустафа Акънджъ.

Той говори в понеделник с лидерите на кипърски турски бизнес (ISAD), като им каза, че мерките за изграждане на доверие може да подадат ръка по пътя за намиране на решение. Но той добави, че остава главна цел намирането на всеобхватно решение на възможно най-скоро.

“Това няма да е лесно, трябва да призная. Очакванията са високи и аз ще направя всичко възможно. Но този процес е път ние трябва да го извървим заедно. Няма да използвам фразата за тангото. Казват, че са нужни двама за танго. Това създава впечатлението, че аз съм добър танцьор, а другата страна е стъпил на крака ми, която предизвиква нашият танц да излезе от ритъм. ”

Акънджъ продължи с думите, че ще се нужни повече от само двамата лидери. Той каза, че двете общности имат голяма роля. “Вярвам, че мнозинство в двете общности трябва да станат част от процеса”, заяви лидерът на кипърските турци.

Президент ISAD на Метин Шанти каза, че “времето най-накрая е дошло времето да се реши проблемът на Кипър” и избирането на Акънджъ е създало “нов импулс както за северната и за южната част на острова, така и за международната общност”.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*