Размяна – Вароша за летище Еркан?

По повод срещата на двамата лидери в понеделник, на която бе  натиснат бутона за рестарт на мирните преговори, се направиха много спекулации относно мерките за изграждане на доверие (CBM).

Говорителят на правителството Никос Христодулидис каза, че не е имало предварителна програма за вечерята на президента Никос Анастасиадис и кипърският турски лидер Мустафа Акънджъ снощи, организирана от специалния съветник на ООН Еспен Барт Ейде .

Очакваше се двамата лидери да обсъдят свободно своите идеи за мерките на укрепване на доверието в знак на добра воля по време на преговорите.

По отношение на незаконното летище Еркан в окупираната север, Христодулидис каза, че са само празни приказки слуховете за предложение на президента за връщането на Фамагуста на законните собственици. Фамагуста, градът-призрак  Вароша е затворена от турската армия от 1974 г. насам.

Акънджъ е говорил открито преди за връщане на Вароша, при условие работата на пристанището в този град, както и незаконното летище в Тимбу (Еркан) ще бъдат част от пакета.

“Ние не сме официално информирани за намеренията или позициите на турската страна”, каза той и добави, че това е един много сериозен проблем и че не могат да бъдат изразени позиции само въз основа на спекулации в медиите.

Правителственият говорител заяви, че “ако такъв въпрос бъде повдигнат, двата основни критерия, които трябва да бъдат взети под внимание, са въпроса за законността и за неоспоримия суверенитет на Република Кипър, както и това, че всяко предложение за мерки за укрепване на доверието трябва да поддържа целта, за които се провеждат преговорите, която е да се прекрати неприемливото статукво и да се обедини Кипър. ”

Преди срещата Христодулидис каза още, че “както стоят нещата в момента, това, което ние очакваме, е ООН да обяви датата за възобновяване на преговорите само след приключването на вечерята.”

В навечерието на срещата, външният министър Йоанис Касулидис, в интервю за турския вестник “Миллиет”, каза, че избирането на  турския лидер Акънджъ е окуражаващо.

Той каза още, че двамата лидери имат великолепна възможност да намерят решение и че Кипър и Турция могат да имат приятелски отношения, ако последната оттегли своите военни части от острова. “Кипърският въпрос ще бъде решен с кипърските турци. За мен е много важно за Кипър да има приятелски отношения с Турция. Ако кипърският проблем е решен, ние ще имаме приятелски отношения,” добави той.

Що се отнася до мерките за изграждане на доверие, Касулидис каза, че е възможно да се отвори окупираният град Вароша, както и летище Еркан (Тимбу) и пристанището на Фамагуста. Той каза, че Вароша трябва да бъде предаден на ООН.

Що се отнася до летище Еркан, Касулидис каза, че има решения, които могат да предложат от Международната организация за гражданско въздухоплаване. “Имам проблем с пътуванията до Брюксел. Защо да не мога да пътувам през Еркан, когато полетите от това летище да станат законни?” каза министърът.

Както вече стана известно снощи възобновяването на мирните преговори беше официално обявено за 15 май 2015, след срещата на двамата лидери на вечеря при специалния пратеник на ООН Еспен Ван Ейде.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*