Здравният министър Ф.Патсалис: Кипърци все още плащат за здравеопазване

Правителството няма да приемем ситуация, когато здравето и промяната на социалното осигуряване се превръщат в търговия, заяви министърът на здравеопазването Филипос Патсалис вчера.

болница2“Това е ситуация, при която 49.90% от сумите, които кипърци харчат за здраве не се компенсират от системата или частното застраховане и в резултат на това, пациентите трябва да покриват големи разходи от джоба си,” каза той в днешния Европейски ден на пациентите”.

Министърът отново подчерта, че държавата няма да толерира една система, която оставя Кипър с един от най-малките бюджети за обществено здраве като процент от брутния вътрешен продукт сред страните от ЕС.

Една от целите му е да се преструктурира и да определи дългогодишните проблеми, както и надграждане на здравните услуги, които се предлагат публично. “Това е наше задължение и приоритет да обърнем тази негативна практика и да облекчим гражданите”, заяви министърът, като добави, че отговорността на държавата е да защитава ценностите в тези трудни времена.

„Искаме по-добра система на здравеопазване за всички, която да обхваща всички наши граждани, без значение възрастта им, медицинска история и икономическа ситуация. A здравната система да гарантира достъп до високо ниво на медицинските услуги”.

Въвеждане на Националната здравна служба (NHS) бе едно от изискванията за получаване на € 10 млрд. за спасяване на острова, и е все още нерешен въпрос, който предизвика гнева на президента в четвъртък, давайки им ясен сигнал, че не бива да се позволява закъснение.

 

един коментар

  1. Системата в здравеопазването е под всякаква критика. Особено в единствената болница в района на Фамагуста – Дариния, която обслужва сигурно десетина градове. Как е възможно в 21-ви век да няма нито в поликлиниката, нито в болницата ендокринолог.Съществува само 1 диабетолог – д-р Михалидис, който преглежда пациенти болни от диабет 1 път в седмицата, след насрочена дата от 1 месец. Да не говорим за обслужването, за което чакаш с часове при някой патолог,за да ти изпише лекарства.Чакаш с дни,седмици и месеци,за да те прегледа “специалист”. А иначе си плащаш – 3 евро, 6 евро, понякога и 30 евро, ако срока на картата е свършил.
    Чудя се защо няма намалена такса за преглед при нелечимо болни.Има около 10 заболявания, които влизат в графа,освободени от такси. Има много да се реконструира по Кипърската здравна система и обслужването.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*