Изборите в окупираните територии – на балотаж на 26 април

Лидерът на кипърските турци Дервиш Ероглу не успя да спечели президентските избори тази неделя и отива на балотаж в края на април в навечерието на очакваното възобновяване на мирните преговори за разделения остров, вероятно през май.

До сега само Турция признава самопровъзгласилата се Турска република Северен Кипър (СКТР). Международната общност се отнася до кипърското правителство в южната част на Кипър, като единствен легитимен представител на целия остров.

Новият сблъсък между Ероглу и основният му съперник Мустафа Акиниси е определен за 26 април.

Във вчерашното гласуване Ероглу стигна 29%, а Акиниси 27%. Другите двама претендента Сибел Сибер спечелиха 22,7% и Кудрет Озедрай 21,5% от гласовете.

ekloges_katexomenaПрезидентски избори се провеждат в Северен Кипър на всеки пет години.

“Надявам се, че решението на хората, ще бъде добро за всички, не само за кипърските турци, но и за всички жители на този прекрасен остров,” заяви Мустафа Акиниси пред Ройтерс, след като даде своя вот вчера.

Ероглу, представител на националистите, обвинява кипърските гърци, че протакат преговорите за обединяване на острова и заявява, че ще се стреми към референдум между кипърските турци, за да се реши дали да продължи преговорите.

От всички кандидати, в полза на обединението се смята че е Мустафа Акиниси, който заявява че обединението е единствения път за развитие.

Преговорите за обединение бяха спрени през октомври 2014-та от кипърска страна в знак на протест на турските провокации в ИИЗ на РКипър, когато Турция оспори суверенните права на Кипър при проучванията за природен газ.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*