Законопроектът за CYTA е забавен след реакцията на синдикатите

Според неназовани източници, петте синдикати са изброили техните възражения в писмо до президента Никос Анастасиадис, което му е било връчено в събота. Писмото го е принудило да отложи вземането на решението за приватизацията на  CYTA – първоначално планирано за тази сряда – с една седмица. Синдикатите ще бъдат поканени в президентския дворец за тет-а-тет среща с президента Анастасиадис през следващите дни. Сред техните възражения срещу законопроекта за приватизация е фактът, че това може да повлияе на техните “конституционно обезопасени трудови и пенсионни права”. Те не са били поканени да изразят своите становища по въпроса с приватизацията, преди законопроектът да се предаде на  кабинета за одобрение.

Синдикатите също така твърдят, че всички законопроекти и изменения свързани със CYTA, са пряко свързани с правата на работниците и служителите, както и с въпроси от националната сигурност. Според представителя на синдикатите Елиас Деметриу, нерешените въпроси по отношение на CYTA са трудовите права на работниците и служителите и по точно тяхната постоянна трудова заетост и правото на пенсия.
“Точно сега, наетите лица под 45 са били обект на дискриминация въз основа на тяхната възраст”, каза той.
Той се позовава на клауза в законопроект от 2012г.на правителство, което да определи минимална възраст таван на държавните служители и на полу-държавните служители, които имат право да пенсии. В момента правителствения законопроект предоставя на служителите на CYTA четири следприватизационни опции: преминаване към новата частна организация, която ще бъде ръководена от новите инвеститори, работата в новата компания, но запазване позицията си в държавното CYTA, като в неплатен отпуск, докато или служителя или работодателя не реши да се откаже от един от постовете, план за доброволно напускане, който ще бъде на разположение през това време, или да бъде командирован на работа в държавната администрация. Елиас Деметриу коментира, че президентът трябва да разгледа и евентуална “пета опция” за служителите на  CYTA, която позволява наемането на персонал в новата частна организация в рамките на статута на държавен служител.

CNA

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*