Работниците на АИК стачкуват днес

Служители на Електроенергийната компания на Кипър (АИК) организират днес едночасов протест, по време на който няма да има прекъсвания в захранването на острова.

Синдикатите, представляващи АИК твърдят, че работниците са разгневени от това, което, твърдят те, е “неприемлива позиция на енергийния министър Йоргос Лакотрипис по въпроса за приватизацията”. Представители на работниците и служителите АИК не успяха да постигнат пробив в преговорите с министъра миналата седмица и това ги накара да преминат към ефективни стачни действия.

Работниците призовават Министерството на енергетиката да отмени търга, открит от комисаря по приватизацята  Константинос Херодоту – като част от спасителния план – според който АИК ще бъде по същество раздробена и някои отделни продадени на частни инвеститори.

Приватизацията е изискване на международните кредитори, които предоставиха 10 милиарда евро помощ по спасителния план за Кипър през 2013.

Херодоту каза, че електроенергийния орган на Кипър е също за приватизация, но с целева дата за края на 2017 г. Кипърската Телекомуникационна компания (CYTA) е по-подготвена да намери стратегически партньор, защото тя вече е били в конкуренция с частния сектор в продължение на няколко години, каза той.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*