Ероглу “няма връзка с реалността”

Говорителят на правителството Никос Христодулидис заяви в неделя, че с наближаването на изборите в окупираните територии, изявленията на лидера на кипърските турци Дервиш Ероглу стават все по-странни.

Говорителят призова Дервиш Ероглу и Турция да отговорят защо незаконната навигационна заповед NAVTEX е издадена шест дни преди двамата лидери да пристъпят към съществени преговори.

“Изглежда, че с наближаването на така наречените избори в окупираните райони, ще трябва да свикнем да чуваме изявления, направени от Ероглу, които не отговарят на реалността”, каза Христодулидис.

Той бе поканен да коментира изявление на кипърския турски лидер, че президентът Анастасиадис е напуснал преговорите за Кипър, защото не е готов да влезе в процедура “за даване и вземане”.

Ероглу и Турция трябва да отговорят защо “шест дни преди началото на съществените преговори е издаден NAVTEX, знаейки, че подобно действие ще доведе до прекратяване на участието ни в преговорите”.

Това е въпрос, на който Турция трябва да отговори на кипърските турци, добави той.

Той отбеляза също, че предложенията, представени от лидера на кипърските турци нямат нищо общо с последните срещи.

Христодулидис отхвърли твърденията на Ероглу, че той постоянно предлага възобновяване на преговорите, а това се отхвърля от президента Анастасиадис, като отбелязва, че дори специалният пратеник на ООН Еспен Барт Ейде призна конструктивното отношение на президента.

“Има един много лесен начин за преговорите да бъдат възобновени и това е, ако Турция отмени незаконната навигационна морска заповед”, подчерта той.

През октомври миналата година, президентът Анастасиадис суспендира участието си в преговорите след издаването на навигационен телекс, или NAVTEX, от Турция.

Турският изследователски кораб “Барбарос” наруши изключителната икономическа зона на Републиката.

Многократните призиви за оттеглянето на “Барбарос” бяха пренебрегнати от Анкара, която обяви през януари разширяването NAVTEX до 06 април, 2015.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*