Ейде се връща в Кипър в понеделник

Специалният съветник на генералния секретар на ООН Еспен Барт Ейде се връща в Кипър в понеделник, 06 април, се казва в изявление на ООН от вчера. Предвижда се да остане на острова до 8 април.

“(Ейде ще) следва насърчаващите знаци, получени по време на последната му пътуване до острова във връзка с евентуалното възобновяване (с посредничеството на ООН) на преговорите,” се казва в изявлението.

“Специалният съветник продължава да е оптимист за перспективите за връщане към структурирани, ориентирани към резултати преговори и очаква това посещение да бъде важна стъпка към подновяване на инерцията в преговорите,” се казва още.

Изявлението на ООН съвпадна с новините от окупирания север, че турският сеизмичен кораб “Барбарос” заминава от изключителната икономическа зона на Кипър в понеделник вечерта.

Незаконно присъствие на турския кораб в териториалните води на Кипър беше причината президентът Анастасиадис да вземе решение да се оттегли от масата за преговори в края на миналата година.

Междувременно в съобщението на ООН също така се каза, че Ейде ще се срещне и с кипърските гръцки, и с кипърските турски лидери, за да продължи дискусиите за перспективите за възобновяване на преговорите през пролетта.

Заедно със своя посреднически екип той ще се срещне и на двустранна основа с главните преговарящи на кипърските гърци и на кипърските турци в подкрепа на тяхната съществена подготовка.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*