Ейде е оптимист, че решението на кипърския въпрос е близо

Специалния съветник на ООН Еспен Барт Ейде е оптимист, че решението на кипърския въпрос е близо.

В интервюто Ейде заяви, че разликата този път в сравнение с плана Анан от  2004г. е, че няма да има президентски избори в двете общности в близко бъдеще, като това дава време на двамата лидери да разрешат кипърския проблем.
Ейде постави акцент върху добрите отношения между лидерите, като подчерта, че двамата искрено искат въпроса да бъде разрешен. Той също така заяви, че „най-добрите умове на острова прекарват много време за намиране на най- доброто решение на въпроса”.

Той заяви, че на предстоящата конференция на Световния икономически форум в Давос в Швейцария по-късно този месец, ще вземат участие президента Никос Анастасиадис и кипърският турски лидер Мустафа Акънджъ, както и множество международни лидери.
Подчерта също, че съвместното присъствие на двамата лидери в Давос, както и лидерите на гаранта Гърция, Турция и Великобритания, генералният секретар на ООН плюс големи бизнесмени, които искат да инвестират в обединен Кипър, може да създаде допълнителна динамична и ползотворна среща. Ейде заяви, че трябва да се осигури свобода на движение както и равни права за всички граждани. „Колкото повече усещане за сигурност се постига в невоенни условия, толкова по-лесно ще бъде да се споразумеят за чисто военни аспекти”, каза той.
Кипърската турска страна се стреми за по-нататъшното участие на Турция в системата от гаранции, но кипърската гръцка страна споделя, че членство в ЕС е достатъчно, за да се защитят правата и свободите на всички кипърци.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*