Самолет на „Джърмануингс“ се разби във Франция

Екипажът на самолета не е изпращал зов за помощ, няма оцелели сред 200-те души на борда

 

Самолет „Еърбъс“ A320 на германската нискотарифна компанията „Джърмануингс“ (Germanwings) се разби във Франция, съобщи полицията.

Той е извършвал полет от Барселона за Дюселдорф.

Френският държавен секретар по транспорта Ален Видалис съобщи, че няма оцелели.

На борда на машината е имало 144 пътници, двама пилоти и четирима души кабинен екипаж,

съобщи „Джърмануингс“. Първоначалните данни бяха за 142 пътници.

Испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария посочи, че в списъка на пасажерите има 45 испански фамилии.

Френският президент Франсоа Оланд посочи, че, както изглежда, на борда не е имало французи. “Сред жертвите има испанци, жертви от други националности,
по-конкретно германци, и без съмнение турци. Вероятно няма  френски жертви, но без пълна сигурност”, каза Оланд, застанал до краля на Испания Фелипе Шести.

Испанският монарх, който току-що пристигна на тридневно държавно посещение във Франция, съобщи, че прекъсва визитата заради трагедията. Той потвърди, че на борда на разбилия се самолет е имало много испанци, а също германци и турци.

“Имаме всички основания да предположим, че няма оцелели при  катастрофата”, каза крал Фелипе Шести.

Германският канцлер Ангела Меркел даде извънредна пресконференция относно разбилия се във Франция германски самолет. “Нашите мисли сега са със семействата на пасажерите и екипажа на самолета.

В последните часове говорих с президента Франсоа Оланд и с премиера на Испания Мариано Рахой. Нашата страна ще предостави цялата възможна помощ на летищата и на мястото на инцидента”, каза тя.

Меркел съобщи, че външният министър и министърът на транспорта на Германия заминават за Франция, а самата тя ще посети мястото на катастрофата в сряда.

МВнР съобщава, че засега няма данни на борда да е имало български граждани, но продължава да следи ситуацията.

мястото на инцидентаИнцидентът е станал във Френските Алпи. Пилотите на два хеликоптера на френската жандармерия са съобщили, че са забелязали останки  на 2000 м надморска височина, близо до село Барселонет, в южната част на Френските Алпи и на около 100 км северно от град Ница.

Оланд каза, че инцидентът е станал в труднодостъпна местност.

Зоната е покрита със сняг и е недостъпна за автомобили.

Причината за инцидента все още е неизвестна, коментира пред журналисти премиерът Манюел Валс. Времето е било спокойно, не е имало бури. Версията за атентат не се коментира.

Представители на германските власти в областта на сигурността за момента изключват възможността днешната катастрофа на германски самолет във Франция да е резултат от терористичен акт, предаде ДПА.

Първоначално няма улики за тероризъм, казаха те пред агенцията.

Самолетът е излетял от Барселона в 9,55 ч. местно време. Изчезнал е от екраните на радарите в 10,39 ч. Първоначално беше съобщено, че в 10,47 ч. от самолета е изпратен сигнал за авария и той видимо е за губил височина. Агенция Франс прес обаче съобщи, че това не отговаря на истината.

Официални лица от гражданското въздухоплаване са съобщили пред агенцията:

Екипажът на самолета не е изпращал зов за помощ.

Бяха хората от контрол на въздушния трафик, които решиха да обявят, че самолетът е в беда, тъй като нямаше връзка с екипажа”.

Това е първата катастрофа на пътнически самолет във Франция от 15 години насам.

„Джърмануингс“ е дъщерна компания на „Луфтханза“.

Разбилият се самолет е бил произведен преди 24 години и оттогава е във флотилията на „Луфтханза“.

Главният изпълнителен директор на компанията Карстен Шпор коментира, че ако данните за катастрофата се потвърдят, това ще е „черен ден за авиокомпанията. „Все още не знаем какво се е случило с полет 4U 9525“, написа той в „Туитър“.

От компанията производител „Еърбъс“ обявиха, че ще проведат собствено разследване.

Източник: BBC.co.uk, Reuters, LeMonde.fr, БТА, LeParisien.fr    

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*