Започва разследване по обвинения в корупция в кабинета на главния прокурор

Никозия: Скандал, политическа криза или и двете заедно?

 

Главният прокурор на Република Кипър, Костас Клиридис е разпоредил разследване по обвинение за корупция на неговия заместник.

Предвид остротата на проблема, в интерес на следствието е да се прекратят публичните обсъждания, каза г-н Клиридис. Той заяви, че разследването ще бъде проведено от независим следовател.

Обвинението бе направено в четвъртък от комисията по етика на Парламента по време на изслушването на процеса на ликвидация на Лаики банк, в разгара на дълговата криза през март 2013. Единия от изпълнителните директори на Централната банка Стелиос Килиарис е заявил, че адвокатската кантора „Андреас Неоклеус” е подкупила заместник главния прокурор Риккос Еротокриту, информация, която имал от Христалла Йоргаджи.

Килиарис също заявил, че г-жа Йоргаджи има секретен списък с имената на 29 члена на парламента, които не са платили кредитите си в Bank of Cyprus и че тя ще го използва за шантажиране на депутатите.
Изявлението на Килиарис имаше силата на избухнала бомба, предизвикваща политическа криза. От фирмата  „Андреас Неоклеус” са заявили, че ще подадат иск срещу главата на ЦБ на Кипър за клевета, дори и тя да отрече това.

Христалла Еротокриту от своя страна веднага даде изявление пред журналисти, че никога не е поставяла под съмнение личната и професионална почтеност на Еротокриту.

Председателят на Парламента Янакис Омиру веднага изиска списъка на депутатите, които не са изплатили своите кредити. Представителите на всички партии поискаха оставката на Христалла Йоргаджи, която отказва категорично да се оттегли от заемания от нея пост шеф на ЦБ на Кипър.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*