В нощта срещу Кръстовден Господ слиза на земята и изпълнява всяко откровено желание

На 14 септември българската православна църква се прекланя пред кръста, на който е разпънат Исус Христос. В народните вярвания денят се нарича Кръстовден и се смята, че днес всички молитви ще се сбъднат

На Кръстовден се прави поклонение пред светия кръст.

КръстовденПравославната църква извършва поклонение пред кръста 4 пъти в годината – третата неделя след Великденския пост, наречена Кръстопоклонна, Велики петък, 1 август и на Кръстовден .

След страданията и разпятието на Спасителя, кръстът се превръща в жертвен знак на спасението и изкуплението от греха.

Според народните поверия от Кръстовден започва есента. Казва се, че на 14 септември деня и нощта се кръстосват, а температурите започват да се понижават.

От Кръстовден започва гроздоберът, като първото откъснато грозде е нужно да се занесе в църквата, за да се освети. Започва и сеитбата на зимните житни култури.

На Кръстовден най-възрастната жена в дома трябва да опече специален обреден хляб, наречен Кръстова пита,  украсен с голям кръст по средата.

Питката се разчупва, едва когато цялото семейство е на масата.

На Кръстовден се спазва и строг пост – не трябва да се яде нищо червено като червен пипер, домати, репички, червени ябълки и други. На трапезата освен обредния хляб задължително трябва да присъства печена тиква и грозде.

кръстова гораВ народните поверия се казва, че всички молитви ще бъдат чути на този ден. Смята се, че в нощта срещу Кръстовден Господ слиза на земята и изпълнява всяко откровено желание.

Това вярване има най-голяма сила в местността Кръстова гора , където легендите разказват, че е заровен Христовия кръст.

Честит празник на всички именници!

 

един коментар

  1. Търсим Го само при нужда и по празници се сещаме за Създателя. Живата връзка с Бога е отворена 24 часа в денонощието, а не в определени дни.Четете словото за да не пишете небивалици.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*