Днес отбелязваме Световния ден на книгата и авторските права

23 април по решение на ЮНЕСКО е обявен за Световен ден на книгата и се чества от 1996 г. по цял свят

На този ден се възкресява идеята за вечно живото слово, за неумиращата книга и вдъхновяващата и` сила. Самата дата 23 април е емблематична, защото е дата на смъртта на Уилям Шекспир /1564-1616/, Мигел де Сервантес /1547-1616/ и Инка Гарсиласо де ла Вега /1539-1616/.

Идеята за този празник произхожда от Каталуня, където на 23 април, денят на св. Георги Победоносец, традиционно се подарява книга.

zx450y250_1953891В много страни вече се провежда и Световна нощ на книгите. Хиляди хора подаряват книги на познати и непознати, за които знаят, че не четат често или пък нямат лесен достъп до литература.

World Book Night се провежда в десетки държави.

“Чети и открий себе си” е девизът на Инчеон, Република Корея, който е Световна столица на книгата за 2015 година.

Титлата “Световна столица на книгата” се присъжда от ЮНЕСКО за пръв път през 2001 година на Мадрид и оттогава всяка година един световен град получава това звание, заради отдадеността си на каузата на книгата, четенето, създаването и достъпа до книгите – чрез библиотеки, книжарници, издателства, образователни институции и всички дейности, свързани с това чудо на човешката цивилизация.

Програмата на Инчеон като Световна столица на книгата е фокусирана върху осигуряване на достъп до книгата и за непривилегированите слоеве на обществото.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*