Давутоглу: Турция няма да се превърне в затвор за бежанци

Британският премиер Дейвид Камерън пък заяви, че Великобритания няма да се съгласи с въвеждането на безвизов режим за Турция, ако такова решение бъде прието от Европейския съюз

Срещата на върха в Брюксел между ЕС и Турция, на която трябва да се обсъдят възможни решения на кризата с мигрантите ще бъде проведена днес.

За да задържи мигрантите на своя територия Турция постави условия на ЕС, сред които сериозна финансова помощ, опростяване на процедурата за отмяна на визите за турски граждани в ЕС и да започне преговори за присъединяване към ЕС.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че Великобритания няма да се съгласи с въвеждането на безвизов режим за Турция, ако такова решение бъде прието от Европейския съюз.

Председателят на Парламента на Европа Мартин Шулц пък сподели, че няма да се опростява процедурата по отмяна на визите за Турция.

Германският канцлер Ангела Меркел обаче защити сделката с Турция, казвайки, че това ще позволи на Европа да се бори с каналджиите и да върне мигрантите от Гърция в Турция.

От своя страна премиерът на Турция Ахмет Давутоглу каза, че със своето предложение към Европейския съюз по миграционната криза Турция напълно измени правилата на играта.

Това изказване той направи преди да замине за срещата в Брюксел.

 „Надяваме се, че Европа ще вземе решение, което ще зарадва бежанците. Но ние няма да превърнем Турция в затвор под открито небе за бежанците”, заяви премиерът.

Междувременно македонският президент Георге Иванов е категоричен: „Република Македония ще предприема всички необходими мерки за защита на своите граници и националната си сигурност в условията на миграционната криза”.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*