Преговорите с Турция за бежанците почват при “обща позиция”, но без “конкретно съгласие”

Кипър категорично обяви, че преди да се съгласи да бъдат отворени нови преговорни глави за членство на Турция, първо очаква страната да изпълни задълженията си, свързани с процеса на обединение на острова – например признаване на кипърското правителство и отваряне на турските пристанища и летища за пътници и търговия


След пет часа на преговори европейските лидери се обединиха около единна позиция преди днешната среща на президента на Европейския съвет Доналд Туск, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на холандския премиер Марк Рюте с турския министър-председател Ахмет Давутоглу. Позицията им е за приемане на варианта “Един вътре – един вън” – за всеки спрян и върнат мигрант, дошъл от турска на гръцка територия, ЕС да приема по един легално регистриран сирийски бежанец. Идеята е разселването да е на индивидуална база – да се разглежда задължително всеки случай поотделно.

Според неназован висш дипломатически източник, който EuRActiv цитира, в ЕС има принципна обща позиция, но не и разбирателство в конкретика. Всъщност детайлите как точно да става размяната на бежанци ще бъдат обсъждани на днешната закуска между Туск, Юнкер, Рюте и Давутоглу. Отделно всички европейски лидери ще получават „известие в рамките на половин час” от тези разговори и може да бъде свикан нов Съвет, ако няма напредък в разговорите с Турция.

По думите на германския канцлер Ангела Меркел, ако след днешната среща има окончателно споразумение, то буквално до дни може да започне размяната на бежанци. Нито Меркел, нито някой друг от европейските лидери обаче посочи точна дата, от която ще стартира процесът. Трябва обаче да има подходяща процедура за изслушване на намиращите се в Гърция мигранти, за да се определи кой има основание да иска убежище като бежанец и кой – не.

Различия

Някои от европейските лидери изказаха сериозни съмнение относно схемата „Един вътре – един вън”. Литовският президент Далия Грубаускайте предупреди, че тя е на ръба на принципите на международното право, а испанският премиер Мариано Рахой, който получи специален мандат да представлява държавата си на съвета, тъй като в Испания няма правителство, подчерта, че за Мадрид най-важно е изпълнението на международните норми.

Либерализация на визовия режим на ЕС с Турция няма да има, без изпълнение от страна на Анкара на всичките 72 изисквания от Брюксел. Това обяви френският президент Франсоа Оланд през първия ден от срещата на върха на ЕС в Брюксел за разрешаване на миграционната криза, предаде БГНЕС. Белгийският премиер Шарл Мишел е на подобна позиция, след като също настоя за гаранции.

Позициите преди старта на Съвета

България, например, поиска гаранция, че и българо-турската граница ще се пази така, както и гръцко-турската. София не е съгласна и с премахването на шенгенските визи за турци, ако не са изпълнени необходимите условия, които важат и за останалите.

Кипър категорично обяви, че преди да се съгласи да бъдат отворени нови преговорни глави за членство на Турция, първо очаква страната да изпълни задълженията си, свързани с процеса на обединение на острова – например признаване на кипърското правителство и отваряне на турските пристанища и летища за пътници и търговия.

Съмнения има и в ефективността на схемата за размяна на мигранти “Един вътре – един вън”. Европейски дипломат каза, че тя не може да бъде вечна, а трябва да действа, докато спре потокът нелегални мигранти към Гърция. Ако се види, че схемата е нефективна, ще бъде спряна, ако е ефективна – ще започне доброволното заселване. Споразумението трябва да е такова, че да гарантира, че няма да се отворят нови мигрантски маршрути, например през България.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*