ЕС разбира възраженията на Кипър за отваряне на замразените глави в преговорите

Турция не може да иска размяна като част от процеса на присъединяване към Европейския съюз, заяви говорителят на правителството Никос Христодулидис, след като премиерът Ахмет Давутоглу поиска отварянето на пет глави, блокирани от Кипър.

Правителствени източници съобщиха, че Давутоглу е споменал отварянето на блокираните от Кипър глави, шест милиарда евро като помощ за справяне с бежанската криза и премахване на визите за турски граждани до юни, не беше посрещната топло от служители на ЕС.

Президентът Никос Анастасиадис ясно е заявил позицията на Кипър на няколко представители на ЕС, включително председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск, министър-председателя на Холандия Марк Рюте, германският канцлер Ангела Меркел, гръцкият премиер Алексис Ципрас и много други представители от Европейския съвет, каза Хлистодулидис.
Според CNA източници, Меркел е показала разбиране за позицията на Кипър. „Главите са замразени по много специфични причини и могат да се отворят само ако Турция изпълни своите задължения, произтичащи от конкретните глави”, каза Христодулидис. Спорните глави се отнасят до енергетиката, образованието, правосъдието, външната политика и основните човешки права.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*