Анастасиадис и Акънджъ: Залавяме се за работа

В една нова възможност, виждана широко като най-добрaта от десетилетие насам и може би последната, лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ и президентът Никос Анастасиадис се срещнаха вчера, за да подновят преговорите за всеобхватно решение на кипърския проблем.

Новият лидер на кипърските турци Акънджъ, настроен за намиране на решение, заедно със своя екип, начело с опитния и знаещ преговарящ Йоздил Нами, планира много добре структуриран и интензивен процес.

Според източници, кипърската турска страна се стреми да постигне съществени резултати до третата седмица на септември, когато ще се проведе Общото събрание на ООН. Основанието за това е да се създаде възможност за парливите или най-трудните въпроси да бъдат повдигнати по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

За тази цел Акънджъ, който е заявил, че предпочита да води преговорите лично в преки, лице в лице срещи с Анастасиадис, се предложи и лидерите се договориха да заседават поне веднъж на всеки две седмици, докато преговарящите на лидерите се ангажират в по-чести срещи.

Следващата им среща е насрочена за 28 май, но те ще се срещнат и неофициално и пет дни по-рано.

“Те планират да се срещнат в компания в предстоящия период и да демонстрират единство в насърчаването на взаимно приемливо решение на кипърския въпрос”, каза Ейде.

Анастасиадис и Акънджъ също се съгласиха да работят по мерките за изграждане на доверие, от които ще се възползват и двете общности.

Премахването на “визите” е част от това споразумение. По време на срещата Анастасиадис предаде наземни карти за 28 минни полета, поставени от кипърските гръцки сили в района на Пентадхтилос, на север, преди инвазията през 1974 година.

Въпреки, че беше договорено отпадането на “визите” да влезе в сила в събота, се оказа, че мярката вече се е прилагала в петък.

Репортер от местна медия свидетелства, че две гърци дами са преминали на север, без да се налага да попълват формуляри. Но техните данни за самоличност са били записани.

Също така британски гражданин заяви, че е преминал в двете посоки в петък сутринта с британски паспорт и не е трябвало да попълва формуляра.

Двамата лидери също се съгласиха да се създаде комитет за насърчаване на културните събития, които биха могли да сближат двете общности.

“Вярвам, че работейки по този начин, ние можем да се надяваме на напредък”, каза Анастасиадис като добави, че разговорите са преминали в един много положителен климат. “Ние дадохме указания на преговарящите за работа по поредица от мерки,” каза той пред репортери при завръщането си от разговорите.

Според кипърски турски издания, Акънджъ е казал, че мерките за укрепване на доверието са добри, но “ние никога не трябва да забравяме, че нашият основен фокус е винаги цялостното разрешаване. Каквото и да правим междувременно ще служи на крайния резултат и това е цялостно и постоянно решение. ”

“Никой няма нужда да запълва визови форми от сега нататък. Ето защо, една бариера е преодоляна “, заяви лидерът на кипърските турци.

Международната общност приветства развитието. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун се очаква да има телефонни разговори с Анастасиадис и Акънджъ, както и Ейде, съобщи говорител на ООН заяви.

Американският вицепрезидент Джо Байдън също така приветства възобновяването на преговорите за Кипър. “Ние приветстваме новината, че кипърските гърци и кипърските турци лидери възобновиха преговорите за постигане на споразумение, улеснени от ООН, много положителна стъпка”, пише Байдън  в своя Twitter акаунт.

Подновяването на преговорите над кипърския въпрос също беше “приветствано” и от правителството на Обединеното кралство.  В изявление министърът по европейските въпроси Дейвид Лидингтън заяви: “Горещо приветствам възобновяването днес на преговорите за Кипър, подпомагани от ООН. Важно е да се гради върху настоящият импулс към всеобхватно и трайно уреждане.

“Великобритания ще продължи да оказва пълна подкрепа на общностите, в усилията им към тази цел. Ние също потвърждаваме подкрепата си за Еспен Барт Ейде, специален съветник на генералния секретар на Организацията на обединените нации. ”

Ясно е, че провал в този кръг от преговори – между Акънджъ, който спечели огромната подкрепа на турската кипърска общност за своята визия за федерално решение на острова, и Анастасиадис, които, като пое голям политически риск срещу всички  да гласува “за” плана на Анан през 2004 г. – ще сложи край на надеждите на всякакъв вид федерално решение.

И има ясни индикации, че международната общност, включително ООН, няма да бъдат толкова склонни да – след инвестирането на толкова много енергия, време и пари – да участват в никаква форма на диалог между страните.

Затова Акънджъ и Анастасиадис носят историческа отговорност, с която ще определят бъдещето на острова.

Страните – в опит да се създаде обща основа и визия за преговори – се очаква да прекарат първите няколко седмици в процес на преглед на постигнатия досега напредък в преговорите, проведени под егидата на посредническата мисия на ООН.

Водещият документ ще бъде Съвместното комюнике от 11-ти Февруари 2014 , което определя рамката за федерално решение на острова. Като се има предвид факта, че както на кипърските турци и кипърските гърци страна са представили предложения, които не са били в съответствие с документа от 11 февруари през последната година, това ще помогне на страните да приемат позиции в духа на Съвместното комюнике.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*