Акънджъ на изключително важно посещение в Анкара

Никозия очаква да види следващия ход на новоизбрания лидер на кипърските турци Мустафа Акънджъ, които се очаква след завръщането му в Кипър от Анкара.

Според дипломатически източници, турският премиер Реджеп Тайип Ердоган не иска никакво раздвижване по кипърския проблем, докато Акънджъ не посети Турция, което ще бъде първото му посещение в чужбина след като бе избран в окупираните от Турция северни части на острова.

Всички, които участват в преговорите по кипърския проблем, чакат със затаен дъх по чия свирка той ще заиграе след посещението си в Анкара. Турция вече се е намесила в преговорите, след като Акънджъ победи в изборите и последвалата му твърда позиция срещу Ердоган, според същите източници, пише “Филелефтерос”.

Според информацията, било е желание на Турция  Йоздил Нами да бъде оставен като главен преговарящ, а не избор на самия Акънджъ. Нами, който служи като “външен министър” на северната част, е назначен за главен преговарящ на кипърските турци в провежданите под егидата на ООН преговори.

Съобщава се, че Акънджъ е искал Ахмет Сьозен като свой главен преговарящ – професор и заместник-ректор по учебната дейност в Източносредиземноморския университет в окупирана Никозия.

Специалният пратеник на ООН за Кипър Еспен Барт Ейде се предвижда да има кратка встъпителна среща с Акънджъ и ще го види отново при завръщането му от Анкара. Ейде ще се срещне и с президента Никос Анастасиадис във вторник.

След това двамата лидери ще присъстват на вечеря с Ейде на 11 май в Ледра Палас.

Мирните преговори бяха преустановени през октомври миналата година, когато кипърските гърци излязоха от процеса заради намесата на Турция в проучванията за природен газ на острова.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*