Акънджъ от Анкара: “Аз не съм магьосник”

Говорейки за предстоящите преговори лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ в сряда кака, че “не е магьосник” и че е необходимо съгласие от двете страни на разделителната линия, за да се стигне до решение.

На съвместна пресконференция с турския президент Реджеп Тайип Ердоган по време на първото си официално посещение в Анкара след избирането му на 26 април, двамата изглеждаха  в унисон относно позиция си по време на преговорите.

Акънджъ заяви в сряда, че кипърската турска страна ще се опита да достигне до решение чрез диалог и сътрудничество с Турция.

Той също така заяви, че усилията не може да бъде едностранни и че най-голямото му желание е президентът Никос Анастасиадис да сподели визията си.

“Известно е, че през 2004 г. той [Анастасиадис] беше единственият, който каза “да” на референдума”, каза Акънджъ.

Той добави, че желанието му е да се постигне решение чрез ползотворен диалог и за кипърските турци, за да станат част от международно призната общност.

Акънджъ каза, че кипърският проблем е в критичен момент и че позитивния климат, създаден в международната общност,  му дава упование след избирането му.

Що се отнася до въпроса за природния газ и претенциите от страна на турската страна да споделя ресурса, Акънджъ каза, че това ще бъде от полза на всички, ако вместо да бъде причина за спорове, се превърне в причина за обединение и че това може да бъде допълнителен мотив за кипърската гръцка икономика.

Той добави, че от това могат да се възползват и Гърция, и Турция, и останалите страни от региона.

Ердоган от своя страна заяви, че целта е да бъде постигнато решение в рамките на съвместната декларация на 11-ти февруари, подписана от двамата кипърски лидери и допълни, че 2015 г. е “годината на решението”.

Той също така призова кипърската гръцка страна “да спре да шикалкави” и да покаже честни усилия и каза, че не трябва да има още една пропусната възможност, както през 2004.

Той каза, че Турция винаги ще бъде до на кипърските турци и призова Гърция да се присъедини към усилията за уреждане на въпроса.

Акънджъ проведе едночасова лична среща с Ердоган, след което се срещна и с министър-председателят Ахмет Давутоглу и министърът на външните работи Мевлут Чавушоглу. Той се завърна у дома късно снощи.

Според кипърската турска преса, новоизбраният лидер и неговия екип са поискали силната подкрепа на Турция в новия кръг от преговорите за Кипър и са информирали администрацията в Анкара за обсъжданията при срещата на Акънджъ в понеделник със специалния съветник Еспен ООН Барт Ейде, който остава на острова тази седмица и ще бъде домакин на вечеря за двамата лидери на общността в понеделник.

Новинарските материали в “Havadis” цитират източници, според които, докато е в Анкара, Акънджъ обсъжда получаването на помощта на Турция в осигуряването на квалифицирани експерти, особено в областта на международното право, собственост и конституция.

ООН във вторник призова двете общности да се възползват от уникалната възможност, която им се представя за обединяване на острова, след като и двамата лидери изразиха готовност да възобнови преговорите незабавно.

Ейде се срещна Акънджъ в понеделник и с президента Никос Анастасиадис във вторник. Той каза, че е много окуражен от климата, който е създаден през последните седмици и месеци.

Дата за подновяването на преговорите все още не е определена , въпреки че правителството заяви, че целта е да се започне този месец. Това може да стане в понеделник, след като лидерите се срещнат и разговарят отговарят на вечеря.

В сряда президентът Анастасиадис разговаря с вицепрезидента на САЩ Джо Байдън по телефона и го запозна с перспективите за нов кръг от преговори, заяви говорителят на правителството Никос Христодулидис в изявление.

Президентът повтори своята политическа воля за намиране на решение и информира Байдън за своите предложения за мерки за изграждане на доверие.

Христодулидис каза, че Байдън е изразил интереса на Вашингтон в подновяването на преговорите и се надява на положително развитие.

Бяха обсъдени и въпроси от двустранен интерес, каза говорителят.

В събота Анастасиадис ще има среща и с генералния секретар на ООН в Москва.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*