Кипър да постави “предупредителни изображения” на тютюневите изделия

Според нова директива за здравето на ЕС скоро  в Кипър ще бъдат поставени шокиращи снимки на последиците от тютюнопушенето върху опаковките на цигарите и други тютюневи изделия.

По новия закон ще има цветни предупредителни снимки, покриваща 65% от пакетите, които ще бъдат придружени от писмени предупреждения.

Според служителят на здравното министерство Херодотос Херодоту, новите директиви ще трябва да бъдат изпълнени до 20 май на следващата година.

В момента върху пакетите с цигари в Кипър има прости предупредителни съобщения като “Пушенето убива”, “Тютюнопушенето сериозно уврежда вас и хората около вас” и “Тютюнопушенето запушва артериите и предизвиква инфаркти и инсулти”.

Канада е първата държава в света, която въведе предупредителни изображения през 2001 г., следвана от Бразилия през 2002 г. Великобритания е третата страна в ЕС (след Белгия и Румъния), която въведе предупредителни изображения, и първата, която ги въведе на всички опаковки на тютюн.

Данни от страните, които вече са въвели предупредителни изображения, дават основание да се смята, че те ще имат силно въздействие върху пушачите и може също така да разубеди някои млади хора да пропушат. Въпреки това също така е ясно, че изображенията трябва да бъдат под контрол и трябва да се провеждат изследвания, за да се тества ефективността им.

Един очевиден недостатък на сега действащия закон на ЕС е, че изображенията ще бъдат отпечатани само на обратната страна на кутиите с цигари и по този начин ще бъде по-малко видими, отколкото ако бяха, както на предната и задна страна.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*