АКЕЛ търси среден път при избора на минимален избирателен праг

Основната опозиционна партия АКЕЛ е съгласна, че минималният избирателен праг за влизане в парламента трябва да бъде повишен, но счита, ограничението от 5 на сто, предложен от управляващата ДИСИ за много високо.

Централния комитет на партията обсъди въпроса в събота и реши да упълномощи политическото бюро за извършване на консултации да се опита да постигне по-широк консенсус за по-нисък праг от този, предложен от ДИСИ.

От партията се съгласиха, че трябва да бъдат направени промени, за да се подобри функционирането на парламента.
„За тази цел АКЕЛ е подготвил и ще представи на партиите цялостно предложение за подобряване на правилника, по който функционира работата на парламента”, заяви Стефанос Стефану от АКЕЛ.
Предложението на ДИСИ бе внесено преди 10 дни, което предизвика остра реакция на по-малките партии, които биха могли да бъдат изключени от парламента, ако тази минимална граница бъде приета.

Ако има подкрепата на АКЕЛ, това би означавало сигурно приемане на предложението, тъй като заедно двете партии ДИСИ и АКЕЛ имат 39 депутати от 56 местния парламент.

Най-яростната реакция дойде от Зелената партия, която със сигурност ще бъде изключена от парламента, ако не увеличи си гласовете си до изборите през май 2016.
Партията получи 2.2 на сто от гласовете в предишните избори преди почти пет години.
„ДИСИ с евентуалната подкрепа от АКЕЛ имат план за унищожение на малките партии”, каза председателя на Зелената партия Георгиос Пердикис. „Те не могат да скрият реалните си намерения с лъжи. Те искат да откраднат гласовете, крадат места, крадат средства”.
Така държавната субсидия ще бъде 85 на сто за силните партии.
Разпределението на 85-15 ще се приложи и за годишната субсидия, както и за извънредните средства, дадени на партиите за подпомагане на изборните кампании.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*