Турция иска своя платформа в Кипър

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е дал да се разбере на заседанието на Съвета за национална сигурност вчера, че Турция ще изгради или ще закупи своя собствена сондажна машина за операции в източната част на Средиземно море, според новинарското издание Gundem Kibris.

“Турция трябва да притежава своя собствена платформа, изградена в страната или закупена,” каза Ердоган след срещата, в която са били обсъждани интересите на Турция в Източното Средиземноморие.

Ердоган заяви, че съоръженията ще бъдат мобилизирани за използването на всички права на Турция в Средиземно море.

“Ние преминахме на значително разстояние с нашите сеизмични съдове”, каза той, имайки предвид корабите Пири Реис и Барбарос, които провеждаха изследвания в изключителна икономическа зона (ИИЗ) на Република Кипър за ужас на Никозия. Това принуди кипърския президент Никос Анастасиадис да излезе от преговорите с кипърските турци за обединение на острова още през септември.

Турция и кипърските турци твърдят, че кипърските гърци едностранно експлоатират споделен ресурс, докато международната общност е защитавала суверенното право само  на Република Кипър за експлоатацията им.

Сондажната платформата се очаква да струва 1.50 милиарда долара и ще бъде собственост на турската  енергийна компания TPAO, за да се избегне необходимостта от получаване на съгласието на големите компании за сондажи в източното Средиземноморие. (снимка: EPA)

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*