Ердоган: Няма да отстъпим за въглеводородите

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви във вторник, че Анкара няма да отстъпи от позицията си по отношение на експлоатацията въглеводороди в Кипър, но той иска да направи от нефта и газа “инструмент на мира”.

“Ние ще подкрепим СКТР и няма да се откажем от политиката заради несправедливото и непримиримо поведение на кипърските гърци”, каза той по време на конференция, посветена на енергийните пазари, позовавайки се на позицията на Анкара, че нейните действия за проучването въглеводородите са, за да се защитят правата на кипърските турци.

“Ние [Турция] искаме да играем конструктивна и водеща роля в превръщането на енергията в ресурс на богатство и просперитет, а не този, който предизвиква спорове и унищожение”, заяви Ердоган. “Ние ще направим всичко възможно, за да станат нефтът и газът инструменти за мир и просперитет”, заключи той.

Ердоган също така постави под въпрос защо енергийната глава на Турция – част от преговорите си за присъединяване към ЕС – все още не е открита и че Турция няма яснота по този въпрос.

Той каза, че енергийната консумация на Турция се е увеличила бързо и че правителството планира да инвестира 120 милиарда щатски долара в енергийни проекти до 2023.

По-рано този месец, Анкара излезе с нова NAVTEX директива за проучвания на районите в източната част на Средиземно море – части от изключителната икономическа зона на Кипър  от 6 януари до 6 април. Това е вторият NAVTEX, издаден от октомври миналата година. Първият доведе до оттегляне на кипърската гръцка страна от преговорите за Кипър, които все още не са възобновени и няма големи шансове това да стане.

Кипърската гръцка страна  предлага на кипърските турци да отложат изследването на въглеводородите за след края на преговорите за Кипър, но в същото време е започнал нов кръг от сондажи в блок 9 на 02 януари, на което Турция се противопоставя.

Прозорецът – след края на първата NAVTEX на 30 декември и началото на новите сондажи – бе твърде кратък обаче, за да се върнат страните към масата за преговори. Турската страна, макар и да има нов NAVTEX, все още не е наредила на нейния кораб за сеизмични проучвания “Барбарос” да възобнови изследванията. Корабът е закотвен във Фамагуста. Това се смята за жест на добра воля.

Междувременно кипърската гръцка страна се опитва да ограничи щетите от неблагоприятния доклад на генералния секретар на ООН за дейността на Организацията на обединените нации в Кипър за периода 14 юни, 2014 до 15 декември 2014 и е направила писмени и устни изявления. Президентът Никос Анастасиадис заяви след това, че няма да се остави да бъде въвлечен в преговорите под “заплаха или изнудване.”

Според ΚΥΠΕ, Постоянното представителство на Кипър в ООН продължава контактите си с членове на Съвета за сигурност на ООН в навечерието на тяхната среща на 26 януари със специалния съветник на ООН Еспен Барт Ейде.

Той, според кипърския гръцки преговарящ Андреас Мавроянис, се очаква в Ню Йорк и ще проведе срещи със секретариата и членовете на Съвета за сигурност на ООН.

Според кипърската новинарска агенция, по време на своите контакти кипърските и гръцките делегациите ще подчертаят, че е необходимо ООН ясно и обективно да очертае причините за състоянието на нещата по отношение на кипърския въпрос.

Президентът Анастасиадис, който замина за срещата в Давос в Швейцария във вторник, за да присъства на Световния икономически форум, ще има второстепенни срещи с други световни лидери, а външния министър Йоанис Касулидис се срещна същия ден в Брюксел с еврокомисаря за Европейската политика на съседство и преговорите за разширяване, Йоханес Хаан.

В изявление след срещата, Хаан каза, че са обсъдени въпроси по енергетиката, миграцията, сигурността и нарастващата радикализация.

CNA цитира Хаан, който е казал, че вярва, че Турция напълно разбира, че трябва да бъде постигнат напредък в Кипър, за да има напредък и по пътя на преговорите й за присъединяването към ЕС.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*