Мустафа Акънджъ – между чука и наковалнята

МНЕНИЕТО НА КИПЪРСКАТА ТУРСКА ЖУРНАЛИСТКА ЕЗРА АЙГИН

Едва избран, новият лидер на кипърските турци, влезе в пряк конфликт с Анкара след като призовава за равноправно партньорство.

Президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган смъмри новоизбрания лидер за искането му Турция да се държи със северен Кипър като с равен.

Акънджъ, който обеща да съсредоточи енергията си върху постигането на съгласие за обединението на Кипър, каза че предпочита една връзка “между братя” с Турция – не такава, в която “родината” да диктува условия.

В отговор, Ердоган каза, че Турция финансира севера и е направила жертви за него и ще продължи да го разглежда като собствено “дете”, на коетоАкънджъ, който бе интервюиран на живо по Си Ен Ен-Тюрк , отвърна: “Нима Турция не иска да видят детето си да расте?” След което прекъсна интервюто за да проведе телефонен разговор с Ердоган.

Избирането на Акънджъ възобнови надеждите за преговорите за обединение през следващия месец, но всяко споразумение ще изисква съдействие от страна на Турция.

Ердоган поздрави Акънджъ за победата му, но също така предупреди, че Турция няма да приеме подход за намиране на решение за Кипър “на всяка цена”.

В много ясно послание в подкрепа на промяната 60,5% от кипърските турци избраха умерения ветерана политик Акънджъ за свой нов лидер в балотажа преди седмица.

Резултатът от изборите се разглежда като победа на желанието за промяна, федерално решение и оцеляване на кипърската идентичност като отпор на асимилацията, статуквото и турцизацията.

Кипърските турци са дали ясно послание на готовност за помирение и обединение с кипърските гърци, както и на търсенето на различна връзка с Турция на базата на равнопоставеност, а не на връзка между доминиращ и подчинен.

Категоричната победа на 67-годишния Акънджъ обаче, не означава, работата му ще бъде лесна.

Пътят му напред ще пълен с предизвикателства. Той ще трябва да работи с кипърската гръцка страна за постигане на споразумение, което е широко разглежда като последен шанс за решаване на кипърския проблем, като в същото време ще трябва да се справя и с чувствителните отношения с Турция.

Акънджъ влиза в политиката през 1976 г., когато е избран за кмет на северна Никозия и остава на този пост в продължение на 14 години.

Той има негативен опит с Анкара, която е свикнала да има послушни служители в окупираната северна част. Като “вицепремиер” през 2000 г., той се замеси в голям скандал с турски генерал в Кипър по повод на прехвърляне на контрола върху кипърската турска полиция от турските военни към гражданските органи.

Като резултат неговото коалиционно “правителство” се срина. По-късно, през 2003 г., по време на конференция в Майорка, Испания, Акънджъ публично призова тогавашния Турският премиер Ердоган да спре прехвърлянето на популации на север. Въпреки че внимателно избягваше съживяване старите конфликти с Турция по време на предизборната си кампания, той често повтаряше, че “ние няма да бъдем нито в конфронтация, нито покорни”, в отношенията с Турция.

В действителност Акънджъ веднага бе тестван на обещанието му за достойни отношения с Турция и демонстрира, че няма да се поддаде на тормоза.

Той отказа да отстъпи назад, след като Ердоган, само ден след избирането му, го нападна заради изказването му за “връзка между братя” с Турция, а не за “родина” и “територия бебе” – както турските власти по традиция го описват.

“Аз стоя зад всичко, което съм казал”, каза Акънджъ. “Говорих на здрава връзка. Турция твърди, че подкрепя федерално решение в Кипър. Тъй като кипърските турци ще бъдат равностойни партньори в една федерация, ще е важно за тях да имат думата в собствените си институции, започвайки от днес. ”

Непоколебима позиция на Акънджъ пред грубостта на Ердоган е довело до интересна динамика на север, където кипърските турци, независимо от техните политически пристрастия стават все по-недоволни от турските налози, обединени зад  новия си лидер. Социалните медии се бомбардирани с послания на кипърските турци от целия политически спектър, които заявъват, че отново се чувстват достойно с Акънджъ и подкрепят непоколебимата му позиция.

“Акънджъ води спора много гладко и по много впечатляващ начин”, каза професор Ахмет Сьозен от отдела за международни отношения. “Към днешна дата неговата подкрепа е достигнала 70%.”

Както както се очаква преговорите ще започнат отново верочтно в началото на май и ще бъде от изключително значение за кипърската гръцка страна да се възползва от тази историческа възможност на социалното единство зад Акънджъ и да даде всичко, което трябва за да се постигне решение.

Въпреки че политическите анализатори смятат, че националистическите изблици на Ердоган са предимно насочени към ухажване на десните избиратели в навечерието на парламентарните избори в Турция през юни, те са съгласни, също така, че Ердоган все повече прибягва до националистически политики и реторика през годините.

Само времето ще покаже дали Акънджъ ще бъде в състояние да върви по много тънката линия между предприемането на необходимите стъпки, за да се постигнат смели решения с кипърския  му гръцкия колега и поддържане на положителни и конструктивни отношения с Турция. От само себе си се разбира, че решението в Кипър не е възможно без сътрудничеството и съгласието на Турция.

Едно нещо е сигурно все пак. Преобладаващото настроение в общността на кипърските турци е, че ако Акънджъ не успее в усилията за федерално решение, всички надежди за обединението на острова ще умрат.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*