Памет: 121 години от рождението на цар Борис III

На днешния ден отбелязваме 121 години от рождението на цар Борис III. Той е известен още с прозвището Царя-Обединител заради връщането на българските земи в Южна Добруджа, Вардарска Македония и Беломорска Тракия.

Борис Сакскобургготски е роден на 30 януари 1894 г. в София. Той заема престола на 3 октомври 1918 г. в деня, в който обявява абдикацията си цар Фердинанд, и царува до внезапната си и оставаща под съмнение и до днес смърт на 28 август 1943 г. в съдбоносен за държавата момент от развоя на Втората световна война.

Първородният син на княз Фердинанд заема видно място в българската история. Още от самото начало Борис е обявен за княз Търновски – връзката със старопрестолния град символизира приемствеността на новата династия със старите български царства. Борис става цар само на 24 години. Той сяда на престола след поражението в Първата световна война и управлява през някои от най-тежките периоди в нашата най-нова история.

Цар Борис Трети е цар на българите в продължение на 25 години. Цялостната политика  на Царство България между двете световни войни е свързана най-пряко с неговата личност и дело.
Седем десетилетия след внезапната смърт на цар Борис ІІІ колкото и да продължават споровете около неговата личност и политика, те имат пресечна точка: когато на 28 август 1943 г. царят внезапно издъхва след петдневно боледуване, българското общество ясно съзнава факта, че развитието на държавата след Първата световна война е неотделимо от делата му. И че България остава без държавен глава пред прага на съдбоносни събития. Единственият български държавник, за който казват, че е обичан от народа.

Днес на паметника на българския цар в Борисовата градина в столицата ще бъдат поднесени венци. Изложба „България в блясък – владетели и дворци на Третото българско царство” има в галерията на Съюза на художниците.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*