Олгюн: и двете страни трябва да прекратят проучванията за газ

Ергюн Олгюн

Гръцките и кипърските турци трябва да се договорят да спрат търсенето на офшорния природен газ до постигането на споразумение, каза в интервю за Ройтерс вчера главния преговарящ на кипърските турци Ергюн Олгюн.

Олгюн обвини кипърската гърцка страна, че използва проучванията за газ като “претекст да продължи с увековечаване на статуквото в Кипър”. И двете страни трябва да се споразумеят за спиране на  проучванията и да намерят пътя за възобновяване на мирните преговори, каза той.

“Ние се надяваме и ще се радваме да се стигне до съгласие, по време на което двете страни ще се въздържат от дейности в морето, за да седнем отново на масата за преговори и да се намери начин как да се справим с проблема за въглеводородите”, каза Олгюн.

Намирането на нефт или газ може да бъде благословия или проклятие, каза той още по време на посещение в Брюксел, където води преговори с Европейската комисия и членове на Европейският парламент.

“За съжаление кипърските гърци експлоатират терените по начин, който се превърна в проклятие досега. Но можем да го превърнем в благословия с разбирането, че ние всички ще се възползваме от въглеводородите след уреждане на кипърския въпрос “, каза той.

Неотдавнашния срив в цените на горивата не е в полза на проучванията около Кипър, каза Олгюн.

“Защо трябва изкуствено да се поставя на първо място въпрос, който икономически няма никакъв смисъл вече? Петролните компании оттеглят интереса си … “, каза той.

CM

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*