Пристанищните работници Ларнака в стачка

Работниците в пристанище Ларнака, взеха решение за тричасова стачка знес сутринта в знак на протест срещу настояването на правителството да даде под наем правата за ползването на пристанището на консорциума Zenon.

Служители на пристанището са разгневени от непрекъснатите удължавания на срока, правени от правителството за Zenon, за превеждане на парите, след като първоначалната сделка бе подписана още през 2012 година.

В интервю за държавното радио в днес сутринта, представителят на синдикалната организация Главкос Константину каза, че работниците настояват сделката да бъде отменена и да се търси алтернативен начин за финансиране на новия проект.

“Този проблем виси така от 2012 година, след подписването на злополучния договор между правителството и консорциума”, каза Константину. “Нещата не могат да продължават така, тъй като пристанището губи пари от тази ситуация. Ако парите не се преведат веднага, трябва да се обяви нов търг и сделката да бъде анулирана.  А да се отлага постоянно не е решение.”

Консорциумът Zenon, съставен от Petrolina, Paraskevaides Group, Iacovou Bros и Vouros, подписа доходоносна сделка на стойност около 700 милиона евро с държавата за развитие на пристанище Ларнака преди три години.

Но средствата бяха свити от банковата криза и колапса на икономиката на острова и сега, година по-късно, нещата са в застой, тъй като и тогава. При липсата на пари, правителството е направило поредица от отсрочки за получаване на финансирането.

Според споразумението, което беше направено на базата на ПЧП (публично-частно партньорство), консорциумът е трябвало да преведе част от парите в първите шест месеца, а останалата част от сумата да бъде платена за три години на две вноски.

Работниците са притеснени и от една клауза в сделката от 2012 г., която дава на Zenon правата за зареждане с горива на всички кораби, които акостират или товарят в пристанището на Ларнака, въпреки че консорциумът не е вложил нито една стотинка.

Константину добави, че страховете им не са безпочвени, тъй като заради “грешка” в първоначалния договор, консорциумът вече прибира пари от правата на пристанището за зареждане с гориво на всеки кораб, който извършва товаро-разтоварни дейности в пристанището в Ларнака, част от които е трябвало да бъдат получени от пристанищните власти.

Миналата година Константину е предупредил, че настоящото положение би могло да доведе до там, че пристанището да се окаже със същата съдба като несъществуващия вече национален авиопревозвач Cyprus Airways.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*