“Изнудване” – президентът Анастасиадис разкритикува доклада на ООН

Президентът Никос Анастасиадис е избухна срещу ООН и САЩ, обвинявайки ги в “изнудване” с цел да го върнат на масата за обсъждане на кипърския проблем.

Говорейки за телевизионния канал MEGA, президентът каза, че неотдавнашният доклад на ООН – в който нещата според него са представени едностранчиво в полза на турско-кипърската общност и с пренебрежително отношение към правителството на Кипър от политически лица на острова – е бил проектиран от ООН да принуди държавният глава да се върне на масата за преговори.

Той обвини също генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, че е бил повлиян от Държавния департамент на САЩ и Турция при изготвянето на доклада му.

“Съдържанието на този доклад ясно цели да ме изнудва да променя моята политика, така че да се върна на масата за преговори при сегашните условия”, каза президентът Анастасиадис пред телевизионни репортери.

Той каза също, че много международни лидери предполагат, че ще е “лесно да се разклати” позицията му, защото през 2004 г. той е подкрепил плана на Кофи Анан. Но тези предположения са неоснователни, добави Анастасиадис, защото сега той е “решен и няма да се поддаде на натиска”.

Президентът се оттегли от преговорите през октомври миналата година, когато Турция обяви, че планира да проведе проучвания за наличието на природен газ в кипърската икономическа зона и турски изследователски кораб бе изпратен там за провеждане на сеизмични тестове с военноморски ескорт.

Надеждата, че преговорите ще започнат отново, беше попарена наскоро, когато Турция обяви, че планира да продължи сеизмични изследвания в областта.

Президентът Анастасиадис заяви, че преговорите не могат да бъдат възобновени, докато суверенните права на Кипър са нарушени и че кипърските турци могат да споделят потенциала от добивите на газ след постигане на мирно споразумение.

По-рано тази седмица, специален пратеник на ООН за Кипър, Еспен Барт Ейде, каза, че преговори за обединение на Кипър в застой и са били застрашени от заради спора за правата за търсене на офшорен газ. Той добави, че не е ясно кога преговорите ще бъдат възобновени.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*