Кипър: Невалиден сертификат за възстановяване, издаден преди 90 дни

От понеделник – 31/01/2022, всеки, който притежава сертификат за възстановяване от Covid-19, по-стар от три месеца – 90 дни – ще го намери за невалиден за използване на местно ниво за целите на SafePass.

ЕС продължава да признава шест месеца – 180 дни естествен имунитет, така че същият сертификат за възстановяване ще продължи да бъде валиден за пътуване в рамките на блока, освен ако дестинацията на държавата-членка също не ограничи сертификата до 90 дни.

Германия поиска от ЕС да намали валидността на сертификата до 90 дни повсеместно. Блокът вече го намали на 180 дни от 270.

Според въпроси и отговори на ЕС, целта на цифровия сертификат Covid на ЕС е да „улесни свободното движение в рамките на ЕС“.

„Това не е предварително условие за пътуване“, се казва в него. „Цифровият сертификат на ЕС за Covid не е документ за пътуване.“ Въпросите и отговори не се отнасят до това какво би се случило, ако някой се опита да пътува без него.

В случай на пътуване хората трябва да посетят уебсайта на Re-open EU reopen.europa.eu или националния орган в страната на пристигане, за да бъдат информирани за валидността на сертификата си.

Несъответствието между Кипър и ЕС по отношение на признаването на срока на валидност на сертификата за възстановяване не е обяснено подробно от здравното министерство, само това се основава на решение на кабинета.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*