Кипър е седмата най-милитаризирана държава

Проучване, направено от германски изследователски институт в Бон показва, че Кипър е сред първите десет страни в света с най-високо ниво на милитаризация.

Глобалния индекс за милитаризация представя на годишна база относителната тежест и значение на военния апарат на дадена страна по отношение на нейното общество като цяло. Кипър в момента е класирана на седмо място в света, когато става въпрос за най-милитаризираната страна на планетата и третата страна в Европа след Армения и Русия.
Първите десет страни в тази класация са Израел, Сингапур, Армения, Йордания, Южна Корея, Русия, Азербайджан, Кувейт и Гърция. Като основен аргумент се споменава продължаващия конфликт с Турция като причина за висока милитаризация в Гърция и Кипър.
Въпреки че Гърция е била принудена да направи големи съкращения в своя бюджет през последните няколко години, цифрите показват, че все още има 13.5 войници на 1000 жители. Освен това Гърция има около 1350 тежки бойни танкове, представляващи най-големия парк на танкове в Европа. „Регионът с най-високото ниво на милитаризацията е отново в Близкия изток”, се отбелязва в доклада. „Тази тенденция трябва да се разглежда във връзка с насилствените конфликти в целия регион, на израелско-палестинския конфликт, войната в Йемен, гражданската война в Сирия, и на заплахата от така наречената Ислямска държава”.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*