Български „АЛО“ измамници и в Кипър

Вчера полицията в Пафос залови сънародник, който се представил за лекар и поискал 20 хиляди евро за спешна операция

Полицията в Пафос с помощта на банкови служители задържа 34-годишен българин, който се представял за лекар. Той е трябвало да получи сумата от 20 000 евро от жителка на Пафос, уж за спешна операция на дъщеря ѝ.

Установено е, че има съучастници и до момента измамната група е успяла да прибере 17 000 евро по същата схема от двама души.

Сутринта на 22 февруари развълнувана 50-годишна жена отива в един от банковите клонове в Пафос и поискала да изтегли 20 000 евро от сметката си. Банковите служители попитали защо й трябва толкова голяма сума наведнъж. Жената отговорила, че някакъв лекар й казал, че дъщеря ѝ, студентка, е тежко ранена и спешно трябва да бъде изпратена за операция в болница в Никозия. Служителите на банката се усъмнили, че нещо не е наред и веднага сигнализирали в полицията.

Служителите на реда установили схемата плащане на “лекар”. След това на жената бил даден плик с хартия, който трябвало да играе ролята на исканата от измамника сума. Срещата на дамата с фалшивия лекар трябвало да се състои в църквата Св. Кендеа, в сърцето на търговския район на Пафос. Междувременно полицията поставила района под наблюдение. Жената се приближила до църквата, където скоро се появил и самият мошеник. Той поискал да му предаде парите и веднага бил задържан от полицията

Органите на реда установили, че измамникът е имал съучастници. Бандата вече е успяла да получи с измама 10 000 евро от едната си жертва и 7 000 евро от втората. В още три случая избраните от тях жени отказали да му дадат пари, защото заподозрели нещо нередно и поискали допълнителна информация от него.

Началникът на полицейското управление в Пафос Михалис Николау заяви, че този начин на „работа“ на измамници става все по-разпространен: те съобщават на жертвата ужасната новина за роднини и приятели по телефона и искат пари за спешна хоспитализация.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*