Агенцията на ООН за бежанците ще работи с частната гимназия „Каса“

Агенцията на ООН за бежанците в Кипър и частната гимназия „Каса“ подписаха тази седмица Меморандум за разбирателство да работят съвместно за защитата на децата-бежанци в Кипър като осигурят достъп до качествено обучение и възможности за изграждане на умения.

Съгласно споразумението, училището „Каса“ ще предложи през учебната 2018-19 г. места за бежанци и търсещи убежище, които желаят да получат сертификат за завършено средно образование. Заинтересованите на възраст над 16 години с добро владеене на английски език имат право да кандидатстват. Процедурата за подбор включва тест и интервю. Продължителността на обучението е минимум три години.

Другите области, обхванати от Меморандума за разбирателство, са обществената осведоменост, информация и образователни дейности за насърчаване на позитивното отношение към бежанците и други, нуждаещи се от закрила.

За гимназия „Kaса“, която работи над 56 години, подпомагането на бежанците идва естествено, като се има предвид изселването, което основателят на училището и семейството му са преживели. UNHCR подписа миналата година подобен меморандум за разбирателство с университета в Никозия.

Агенцията на ООН за бежанците призоваха и други образователни институции да последват тези примери и да допринесат за осигуряването на качествено образование на бежанците.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*