САЩ призова Кипър и Турция да разрешат спора за ИИЗ

Посланикът на САЩ в Никозия Катлийн Дохърти заяви, че докато САЩ признават правото на републиката да развива своята изключителна икономическа зона (ИИЗ), тя не взема позиции относно това кой има право над морските граници.

На пресконференция в четвъртък Дохърти заяви, че по отношение на въглеводородите, страните трябва сами да се договорят. „Съединените щати потвърдиха подкрепата си за правото на Република Кипър да развие ресурсите си в своята ИИЗ“, каза тя. Но „нашата глобална политика не е да вземаме позиции относно кой има право върху глобалните морски граници“.

Пресконференцията се проведе в същия ден като пристигна на пристанището в Лимасол първия от двата кораба на ExxonMobil, който ще извърши проучване на въглеводороди в блок 10 на ИИЗ на Кипър.

След ситуацията от миналия месец с Турция, когато бяха възпрепятствани корабите на ENI да достигнат блок 3, Дохърти беше призована да отговори на въпроси, свързани с възможността от подобни проблеми с корабите на ExxonMobil.

Дохърти каза, че дейностите в близките няколко седмици ще се съсредоточат върху това дали има някакви археологически находки в морето.

„Не очакваме никакви проблеми“, каза тя. „През следващите няколко месеца ще продължим да водим диалог с Турция“.

Първият кораб „Ocean Investigator“ пристигна в пристанището на Лимасол в сряда, за да вземе оборудването, необходимо за оценката на въздействието върху околната среда в блок 10. Днес пристигна и втория  кораб – „Med Surveyor“.

Двата кораба ще провеждат проучвания, за да установят най-добрите цели за сондиране. ExxonMobil планира да извърши проучвателно сондиране през втората половина на тази година, в края на лятото или есента.

Дохърти подчерта, че „вярваме, че газовите и петролните ресурси на острова, както и всичките му ресурси, трябва да бъдат споделяни по справедлив начин между двете общности в контекста на цялостното споразумение“. „Искрено се надявам, че двете страни ще използват времето, за да намерят начин да възобновят преговорите за обединението на острова“, каза Дохърти.

Тя каза, че ExxonMobil не възнамерява да започне дейностите си поне още няколко месеца и това може да даде достатъчно време  на двете страни да се съсредоточат върху преговорите. Също така заяви, че кипърските граждани сами трябва да решат как да разработят механизмите за справедливо разпределяне на ресурсите на острова.

Дохърти се позова на визитата на американския помощник държавен секретар по европейските и евроазиатските въпроси Уес Мичъл в Кипър в петък.

Пътуването му е част от по-широк кръг от визити в региона, което включва Прищина, Скопие, Белград, Атина, както и Никозия.

В Кипър той ще обсъди въпросите за регионалната сигурност, управлението на източните средиземноморски енергийни ресурси, двустранните отношения и кипърския проблем.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*