Проведоха се разговори за стратегия за справяне с необслужваните кредити

Правителството и политическите партии се споразумяха в четвъртък да създадат комисия от експерти, които да проучват предложения, предназначени за справяне с необслужваните заеми и да формулират национална стратегия за справяне с проблема, като вземат предвид всички интереси на страните.

Говорителят на правителството Продромос Продрому заяви, че е налице общо разбиране за това какво трябва да се направи, за да се помогне на финансовия сектор.

„Трябва да действаме възможно най-скоро“, заяви Продрому организацията след широко заседание в президентския дворец в четвъртък сутрин.

„Целта е да имаме национален план, съвместим с насоките на банковия съюз и на (европейския) надзорен орган и да разполагаме с време, за да предложим най-изгодните решения за банковата система и най-вече за обществеността, кредитополучателите“, каза той.

Към ноември 2017 г. необслужваните кредити на Кипър представляват 44% от брутните кредити.

Финансовият министър Харис Георгиадис каза по време на срещата, че частният заем на Кипър е нараснал значително между 2003 и 2012 г., което създава проблеми.

Според говорителя частните заеми са нараснали от 21 милиарда евро през 2003 г. на 72,5 милиарда евро през 2012 г., годината, когато островът е на ръба на фалита. Всички страни се съгласиха, че усилията трябва да се засилят и държавата трябва да се намеси там, където кредитополучателите са изправени пред проблеми, без да са виновни.

Председателят на Дико Николас Пападопулос приветства положителния отговор на президента на искането въпросът да бъде обсъден на най-високо политическо равнище, като добави, че неговата партия е готова да си сътрудничи в опит да намери решение.

От Акел настояха да бъдат защитени основните жилища и помещенията на малкия бизнес, принадлежащи на хора, които постоянно обслужват заемите си, но поради финансовата криза вече не могат да го правят.

„Тези хора трябва да бъдат защитени. Ние няма да приемем решения, които отново ще бъдат от полза само за банките“.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*