Франция отговори с бомбардиране в Ракка

Започна ли Третата световна война? Най-драматичните думи избра папа Франциск, който определи трагедията като "част от Трета световна война", пише германският вестник Der Berliner Kurier.

 

papa FranciskДесет френски изтребители-бомбардировачи са поразили обекти, принадлежащи на организацията “Ислямска държава”.

Франция отговори незабавно на кървавите атентати от петък в Париж, като извърши масирана бомбардировка в джихадисткия бастион Ракка, Източна Сирия, съобщи АФП.

Десет френски изтребители-бомбардировачи са поразили вчера обекти, принадлежащи на организацията “Ислямска държава”.

“Първата унищожена цел е обект, използван от “Даеш” (ИД) за команден пост, център за рекрутиране на джихадисти и склад за оръжия и боеприпаси.

Втората поразена цел е лагер за трениране на терористи”, уточни министерството на отбраната в комюнике.

Общо 12 летателни машини, включително 10 бомбардировача, излетели от бази в Обединените арабски емирства и Йордания, са участвали в операцията.

Министерството допълни, че са били поразени предварително набелязани цели и че операцията е извършена в координация с американските сили.

Министрите на вътрешните работи на Франция и Белгия – Бернар Казньов и Ян Ямбон, заявиха вчера в Париж решимостта си да работят заедно и да “сравняват и обменят информации”, след като излезе наяве белгийска следа в парижките атентати, съобщи още АФП.

Световните издания коментираха предприетите удари

SiriaФранция предприе яростни удари срещу “Ислямска държава” в координация с представители на Пентагона, пише “Вашингтон пост”. Потърсени от изданието опозиционни активисти обаче казват, че са преброили поне 30 бомби, които по думите им наред с другото са поразили и футболен стадион, музей и болници.

Източниците на вестника казват също, че ударите са прекъснали електроснабдяването на Ракка, която е с около 200-хилядно население.

По данни на изданието операцията е извършена в координация със силите на САЩ, които са съставили обширен списък с цели в града.

Цитирани от “Вашингтон пост” американски представители на срещата на Г-20 посочват, че френската операция е обсъдена между армиите на Вашингтон и Париж, както и в телефонни разговори в събота и неделя между американския министър на отбраната Аштън Картър и френския му колега Жан-Ив льо Дриан.

Британският “Гардиън” отбелязва, че според разпространеното от френското министерство съобщение вчерашният удар е най-големият, откакто Франция е разширила кампанията си срещу екстремистката групировка в Сирия през септември.

“Дейли телеграф” пише, че при френските въздушни удари изглежда е поразен комплексът, където американската хуманитарна работничка Кайла Мюлър е била държана като заложник и убита от джихадистите.

“Ню Йорк таймс” коментира, че макар и Франция досега да е извършила многобройни удари срещу “Ислямска държава” в Ирак, бомбардировките й в Сирия са били ограничени, тъй като се е пазела от това да не засили неволно позициите на сирийския президент Башар Асад, като убива враговете му.

мигрантиМиграционните промени са с необратим характер.
Войната в Сирия, нестабилността в Южното Средиземноморие, Северна Африка и Близкия Изток принудиха милиони хора да търсят убежище в Европа. Този извод обаче не обяснява нищо. От началото на Арабската пролет, хвърлила в хаос Либия и Сирия, изминаха вече четири години. Защо пикът на вълната се падна именно на сегашния момент? Защо натрупването на критичната маса бежанци беше измислено именно за есента на 2015 г.?

Причините са много и ще се спираме на тях в бъдеще. Проблемът е тук за дълго.

Несъмнено в един момент на всички се струваше, че до Голяма Европа остават само няколко крачки – бяха съгласувани четири пространства, бяха подготвени пътни карти, по които трябваше да се движим. Всичко това беше буквално вчера. Сега ни се струва много отдавна…

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*