Папа Франциск призова Путин за „искрени усилия“ за мир в Украйна

Според Ройтерс, папата е бил резервиран и подчертано официален при посрещането на руския държавен глава

Вчера Папа Франциск прие на аудиенция във Ватикана руския президент Владимир Путин и го призова да се ангажира с „искрено и голямо усилие“ за постигане на мир в Украйна, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Броени часове преди това Съединените щати призоваха римокатолическата църква да разкритикува по-твърдо намесата на Русия в конфликта в Украйна, а говорителят на Кремъл окачестви американския призив като „неприемлив“ опит за намеса в суверенитета на други държави.

Папа Франциск призова всички страни да спазват крехкото примирие, но публично не хвърли никаква вина върху Русия, отбелязва Асошиейтед прес.

Според агенцията това е бил очевиден опит на Ватикана да не разстройва деликатните си и често трудни отношения с православната църква в Русия, където католиците са малко на брой.

По време на няколкото минути, през които Путин и папа Франциск се поздравяваха и се изпращаха преди и след 50-минутната среща при закрити врата, не се спомена за някаква вина във връзка с Украйна, отбелязва АП.

Говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди каза, че разговорите между двамата са били съсредоточени върху конфликта в Украйна и ситуацията в Близкия изток, където папата се тревожи за съдбата на християнското малцинство.

Както постъпва и с други високопоставени гости, папата е подарил на Путин медальон с ангела на мира, за който казал на руския президент, че „печели всички войни и пробужда солидарност сред хората“.

Путин подари на папата изображение, украсено със златни нишки, на църква, която е била унищожена по време на съветската епоха и по-късно реконструирана.

В края на деня Владимир Путин се срещна със своя стар приятел – бившия италиански премиер Силвио Берлускони, съобщава АП.

 Със съкращения по материал на БТА

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*