Скоро пътна полиция ще може да ни проверява за наркотици

Това не е първоаприлска шега! Дали мярката ще напълни хазната, времето ще покаже

 

Веднага след Великден в Парламента влиза за одобряване нов законопроект, по силата на който пътна полиция ще има право и възможност да прави наркотест на водачите на МПС.

И това съвсем не е първоаприлска шега!

Законопроектът предвижда, че шофьорите ще бъдат задължени да предоставят на проверяващите полицаи проба от слюнката, за да се провери дали шофират под въздействието на незаконни вещества.

151112_Drugged_druggeddrivingЗа разлика от теста за алкохол, няма да има допустими нива. Наркотестът ще има две позиции – положителен и отрицателен. Според източници на полицията, устройството ще установи дали водачът е използвал наркотици през предходните 3-5 часа.

В случай, че тестът покаже положителен, водачът ще бъде ескортиран до полицейски участък, където той или тя ще се изисква да предостави втори проба слюнка, която ще бъде изпратена в държавна лаборатория.

Въвеждане на наркотест отдавна е искано от полицията, но въпросите на неприкосновеността на личния живот и практичност винаги спъваха всеки опит за изготвянето на законодателство, първоначалният план бе, че водачът трябва да даде кръвна проба.

Представители на Министерството на правосъдието, отряд YKAN за борба с наркотиците и държавната лаборатория се срещнаха в сряда и заключиха, че кръвния тест е най-надежден, но в случая и само тест на слюнката е достатъчен. Представители на полицията заявиха, че за да се вземе кръвна проба, ще се нуждаят от специално медицинско оборудване или да се откара водачът в болница, което не би било възможно по време на рутинна проверка на пътя.drugged-driving

Въпреки, че употребата на наркотици е незаконна в Кипър – дори канабис, който е най-популярният наркотик вещество сред кипърските граждани, на далите положителен тест ще се налагат глоби  за използването на незаконно вещество по време на шофиране.

Дали сте напушен или шофирате в нетрезво състояние – глобата е сигурна.

Законопроектът се очаква да бъде обсъден в Парламента след Великден.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*