Работното време на магазините

Правилника за регулиране на работното време на магазините трябва да се внесе следващата седмица в парламента. Това заяви министърът на труда Зета Емилианиду вчера.

Предвижда се магазините да работят в неделя от 11:00 до 19:00 часа, като в област Фамагуста ще се приложи друг правилник с повече часове. Почивките ще бъдат наблюдавани по силата на съществуващото законодателство, каза Емилианиду.

Правителството бе принудено да изготви обширна наредба по въпроса, след като парламентът преди няколко седмици реши да отнеме правомощията на министъра на труда да издава укази, регламентиращи работното време на магазините в определените зони за туризъм.

При предишната система, министърът издаваше постановления по конкретен повод, позволяващи магазини в туристическите райони да работят в неделя от 11 ч до 19:00 и с удължено работно време през останалата част от седмицата.

Последното постановление изтича на 30 април.

Пред журналисти, Емилианиду каза, че регламентите трябва да включват и правата на работниците, като например на колко свободно време имат право.

Целта е да се гарантира, че работните места на 7000 души ще бъдат запазени.

Търговията на дребно се е увеличил с 2%, тъй като мярката е въведена преди две години, според официалната статистика.

“Освен това, купувачите са одобрили и се възползват пълноценно от разширеното работно време”, добавя тя.

Основната опозиционна партия АКЕЛ твърди, че от удължено работно време се възползват големите търговци на дребно за сметка на малките магазинчета, които не могат да се конкурират с тях.

Асоциацията на търговците на дребно обаче, твърди, че мярката е успех.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*