Решението за обединението на острова трябва да се основава на европейските принципи

Решението на кипърския въпрос трябва да се основава на европейските принципи, тъй като те дават най-добри перспективи за траен мир и просперитет, заяви председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер в писмо до президента Никос Анастасиадис. Писмото, изпратено в сряда, потвърди готовността на ЕС да подкрепи Кипър по време на процеса.

Докато кипърската гръцка страна атакуваха Ейде, в същото време кипърският турски лидер Мустафа Акънджъ съобщи, че е взето решение да се позволи на маронитите да се завърнат във всичките си села в северната част на острова. Агия Марина, Асоматос и Карпасия са трите маронитски селища, контролирани от турската армия от 1974 г. насам. Агиа Марина и Асоматос понастоящем са извън границите под военен контрол, докато Карпасия също е под военен контрол, но жителите могат да живеят там. Четвъртото село, Кормакитис, няма такъв статут и е много по-лесно за жителите му да се приберат там, ако искат. Според някои това е подготовка за отварянето и на Вароша.

Някои турски кипърски медии съобщиха, че Вароша ще бъде отворена за 16 000 души.

Градът е бил изоставен от жителите му през август 1974 г. след нахлуването на турската армия. Впоследствие градът е ограден и достъпът бе забранен, с изключение на турските военни и персонала на ООН.

Резолюция 550 на Съвета за сигурност на ООН от 1984 г. призова Вароша да бъде предадена на администрацията на ООН и населена от жителите, които са били принудени да напуснат.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*