Маронитите ще се завърнат в селата си

Решението на турската армия да позволи на маронитите да се завърнат в селата си на север е част от плана на Турция да гарантира, че тези села няма да бъдат поставени под управлението на кипърските гърци след решение и ще създадат раздор между бежанците, каза говорителят на правителството Никос Христодулидис.

Негативната реакция на правителството дойде веднага след съобщението на Мустафа Акънджъ, че селата ще бъдат отворени за заселване от бившите им жители, възможно най-скоро. Маронитите, заедно с арменците се считат за религиозни групи, част от кипърската гръцка общност. След нахлуването през 1974 г. маронитите, идващи от тези четири села, избраха да останат там като анклави, макар че това не беше позволено за селата Агия Марина и Асоматос. Говорителят на правителството Никос Христодулидис добави, че това е част от налагането на турската позиция, изразена по време на преговорите, че маронитските села няма да бъдат поставени под управлението на кипърските гърци след обединението на острова. В момента близо 200 маронити, предимно пенсионери, живеят в Кормакити и Карпасия, от които 100 наскоро се преселиха там.

Според бившия парламентарен представител на маронитите Андонис Хаджирусос това е положителен ход, но само ако е подкрепен от правителството и от ЕС. Необходими са много средства за възстановяване на унищожените домове и изграждане на инфраструктура.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*