Планове за закупуване на военноморски бойни кораби

Министерството на отбраната в понеделник отказа да коментира плановете си за придобиване на военноморски бойни кораби.

Запитан от Сайпръс Мейл, говорител на министерството отказа коментар, позовавайки се на чувствителността относно въпросите на националната сигурност. През последните две седмици на различни места в медиите се изнесе различна информация за доклади относно намеренията на правителството да се снабдят с военно оборудване.
Преди седмица в-к Симерини посочи, че правителството има намерение да закупи фрегата от Израел и още три от страните от ЕС; но това нито беше отречено, нито потвърдено.
Според друг източник, Съединените щати е на път да „даде” на Кипър два плавателни съда за бреговата охрана. Те са оборудвани с малокалибрено оръжие за двойна употреба, което означава, че плавателните съдове могат да бъдат използвани по военно и гражданско предназначение. В момента нито бреговата охрана – морското поделение на полицията – нито Националната гвардия притежават такива кораби за далечни разстояния.
Според публикувани данни, бюджета на министерството на отбраната за 2016г. е 319 мил., от които 72 мил. са за въоръжение.

Преди около две години се появиха съобщения, че правителството се е съгласило да закупи от Израел два военноморски плавателни съдове, които ще се използват предимно за патрулиране на водите в изключителната икономическа зона.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*