Първите нужди на спасените бежанци са покрити

Гражданска защита и други организации направиха доставка от всичко необходимо за 87 бежанци, част от 115-те спасени бедстващи пред бреговете на Ларнака в ранните часове на неделя. Хората са настанени в палатки.

От 87-те имигранти, хоствани в центъра, 29 са деца и 19 жени. Пет непридружени деца са под закрила и са настанени на друго място, а 20 от общо 115-те спасени са кандидатствали за политическо убежище и са настанени в приемателния център в Кофину.

Доброволци на Червения кръст разпределиха пакети за помощ, а ген.директор на организацията Такис Неофиту апелира към обществеността за съдействие, за да се покрият нуждите от дрехи, обувки за всички и детски храни, мляко и играчки.

Целта, каза той е „да се направи всичко възможно, хората да се чувстват по-комфортно, предвид, че имат само дрехите на гърба си, след три дни в морето”. Много от тях са платили по € 4000 на човек на контрабандистите, за да се достигнат до Европа.

Трима мъже на възраст, 28,33 и 47, в понеделник са задържани под стража в продължение на осем дни по подозрение за трафик на хора

Когато на малкото корбаче разбрали, че имат проблем, сигнализирали на египетски търговски кораб, който отказал да ги вземе. Но екипажът ме информирал кипърските власти за бедственото положение на сирийските бежанци и тяхното местоположение.

Всички хора, които желаят да предоставят помощ на бежанците, които са предимно от Сирия, са помолени да ги отнесат в офисите на Червения кръст в Никозия, зад централата на Пощенската служба на Продромос Avenue. Тел. за връзка: 22664988 и 22666955.

В същото време, организацията ВКБООН в Кипър заяви, че бежанците трябва да бъдат прехвърлени в Кофину, където условията на живот са по-добри от лагера в Кокинотримития.

В изявления пред CNA, прес-аташето на ВКБООН, Емилия Ставролиду заяви, че ще се направи искане в писмена форма до министерството на вътрешните работи за преместването им в Кофину. Техният офис е в контакт с бежанците в двата центъра и се вземат техните данни, каза тя.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*