Немски професор оптимист за Кипър

Проф. Хайнц Рихтер

Ако двамата кипърски лидери бъдат оставени сами, те ще намерят начин за обединение на разделения остров “в рамките на няколко дни”, заяви в петък немският професор по гръцка и кипърска история в Университета в Манхайм Хайнц Рихтер .

В интервю за Кипърската Новинарска Агенция, той подчерта и важната роля, която Турция трябва да играе в този процес, както и необходимостта да се убеди турския президент Ердоган в тази посока.

“Решението за създаване на двузонална, двуобщностна федерация е възможно в рамките на споразуменията на високо равнище. Това е задължително условие и за двете страни “, каза той.

“Въпросът е дали Анкара ще се съгласи да оттегли своите войски. Ако те се съгласят да намалят войските до размера, предвиден в Договора на Алианса от 1960 г., който Кипър, Гърция и Турция са подписали, когато е установена независимата кипърска държава, това ще бъде напълно безболезнено”, добави той.

В един бъдещ Федерален Кипър правата на човека ще бъдат гарантирани от Европа, каза още професор Рихтер.

Говорейки за бившия лидер на кипърските турци Дервиш Ероглу, Рихтер го нарече “Майнландер”, за разлика от “Исландера” Мустафа Акънджъ, който беше избран през април.

В същото време, той е притеснен от огромния брой турски заселници в северната окупирана част на Кипър, заедно със създаването на различна политическа култура, в която преливат клиентелистките модели от Турция.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*