Президентът се надява на напредък в преговорите още преди изборите

Президентът Никос Анастасиадис изрази надежда, че продължаващите преговори за обединението ще дадат резултат, преди парламентарните избори през май 2016.
Говорейки по време на конференцията Economist, Анастасиадис каза, че все пак крайния резултат зависи и от двете страни.

„Ние напълно сме наясно с предизвикателствата и трудностите, които ни предстоят, но и ще покажем нашата решителност за справянето с проблема” каза той.
Загатване за възможно решение на кипърския въпрос преди парламентарните избори през следващата година бе намекнато и от Еспен Барт Ейде, който също присъства на конференцията. „По принцип, ние знаем какво трябва да се случи, но трябва да се подготвим за него, защото то в действителност може да се случи по-рано, отколкото си мислите,”каза той. Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви на конференцията, че Кипър може да стане символ на мирното съвместно съществуване и сътрудничество между общности от различни етнически и религиозни корени.
Той призова двамата лидери да „сграбчат момента и да не пестят усилия в бързото постигане на политическо споразумение за обединението на Кипър”.
Той отбеляза, че „обединен Федерален Кипър въз основа на принципите, на които се основава ЕС е най-добрата гаранция за светло и проспериращо бъдеще за всички граждани на Кипър”.

Анастасиадис се срещна с лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ като част от засиления кръг от преговори. Дискусията се съсредоточи върху въпроса за собствеността, един от най-трудните аспекти на продължаващите преговори за обединение.
Кипърските турци искат да имат по-голямата част от собствеността и населението в техния район, въпреки това да е срещу правилата на ЕС. Двамата лидери ще се срещнат отново в четвъртък.
Те ще обсъдят въпроси по всички глави, в които има разногласия, в опит да се постигне някакво решение.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*