NAVTEX – пречка пред преговорите за Кипър

За да могат преговорите за разрешаване на проблема с разделения остров Кипър да бъдат подновени, трябва да бъде анулирана навигационната заповед НАВТЕКС (NAVTEX), издадена от Турция за сеизмични проучвания в изключителната икономическа зона на РепубликаКипър, предаде агенция АНА-МПА.
В интервю за кипърския турски в. “Йени Дюзен” кипърският правителствен говорител Никос Христодулидис посочи, че Турция не бива да притеснява компаниите, които търсят въглеводороди в изключителната икономическа зона на Република Кипър. Той поясни, че издаването на навигационната заповед от Турция няма за цел да защити интересите на кипърските турци, а по-скоро интересите на Анкара, изтъквайки, че посланието, изпратено от Турция с този акт е, че тя не желае разрешаване на кипърския проблем.
Правителственият говорител повтори своята теза, че въпросът за природните ресурси на Кипър може да бъде обсъден в края, но не и по време на преговорите за разделения остров.
Преди седмица кипърският президент Никос Анастасиадис заяви, че преговорите за обединение на острова ще останат замразени, докато турски кораби остават закотвени в кипърски пристанища, застрашавайки правото на Кипър да извършва проучвания за газ край бреговете на острова.
През октомври миналата година държавният глава на Кипър замрази преговорите с кипърските турци за обединение на острова, след като Турция изпрати свой проучвателен кораб в район, където кипърското правителство бе издало лиценз за проучвания на няколко чуждестранни фирми. Президентът окачестви това действие на Турция като предизвикателство срещу правата на Кипър над собствените му териториални води.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*