CYTA отрича намеса на държавата за забавяне на 4G мрежата

Кипърската Телекомуникационна компания (CYTA) заяви в понеделник, че е на път да пусне своята 4G мрежа, отричайки твърденията, че властите умишлено задържат организацията от прилагането на технологията.

В изявление на CYTA се казва, че проектът за 4G мрежата е в етап на изпълнение, че всичко върви по график, както е договорено между организацията, комисарят по приватизацията и междуведомствената комисия по приватизация.

“Не е имало забавяне от какъвто и да било характер,” се казва в изявлението.

CYTA също отхвърли твърденията, че умишлено ще губи приходи през следващите няколко години, тъй като конкуренти от частния сектор са влезли в бизнеса с 4G по-рано. MTN и Primetel вече предлагат на своите клиенти 4G технология.

“Това просто не е вярно, тъй като CYTA много скоро ще се сдобие със собствена 4G мрежа “, казаха от държавното предприятие. Те добавят, че се работи по инфраструктурата, за да се гарантира максимално 4G покритие и множеството свързани с него приложения.

Изявлението бе в отговор на въпроса, повдигнат от партията АКЕЛ и профсъюза на SIDIKEK-PEO, който по-рано заяви, че правителството пречи за придобиването на 4G мрежа от CYTА.

Миналата седмица говорителят от АКЕЛ  Харавджи разпространи история, в която твърди, че комисарят по приватизациите Константинос Херодоту, заедно с правителството умишлено възпрепятстват CYTA  за въвеждането на новата технология. Той стигна и по-далеч, казвайки, че CYTA в дългосрочен план ще загуби около 100 милиона евро като резултат от намесата на правителството.

Според АКЕЛ това е част от заговор в полза на конкурентите от частния сектор, да се нанесе удар върху CYTA и така да се намали стойността й, за да може да се твърди, че организацията е неконкурентноспособна. Това ще даде на правителството повече основания да твърди, че приватизацията на CYTA е правилният ход. От АКЕЛ смятат, че крайната цел на правителството е CYTA да бъде продадена на безценица на частни оператори и хищни инвеститори.

Техните обвинения бяха отхвърлени от министъра на финансите, който каза, че комисарят по приватизациите няма правомощия да се намесва в каквито и да било проекти, в които CYTA инвестира. Той отдава забавянето на бюрокрацията.

Източници, които са пожелали да останат анонимни, заявяват, че въпросът е бил умишлено политизиран.

Още през септември CYTA е поискала средства за инвестиране в проекта за 4G мрежа. Съгласно действащото законодателство, всяко държавно предприятие, което се предвижда да бъде приватизирано, трябва да си осигури одобрение за всяка голяма инвестиция от комисаря по приватизациите в консултация с междуведомствената комисия.

Комисарят по приватизациите,  заявиха същите източници, по това време не е можел да пристъпи към разглеждане на искането, тъй като не е имал специалист консултант, който да му помогне в тази задача.

Правителството в крайна сметка нае консултанти след около месец и половина. Оттогава и средствата за проекта на CYTA за 4G са одобрени, заявиха източниците.

Очаква се CYTA ще се стреми да пусне технологията от четвърто поколение до края на лятото или началото на есента.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*